Μεγαλειώδης μεταμόρφωση

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό αφιέρωμα
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, θυμάται στο μήνυμά του για το πρόγραμμα «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο» μία φράση από την ταινία “Field of dreams” («Ο ξυπόλυτος Τζο»): «Αν το χτίσεις, θα έρθουν». Αν ο Ρέι Κινσέλα (Κέβιν Κόστνερ) έφτιαχνε ένα γήπεδο στο χωράφι που καλλιεργούσε, ο κόσμος θα ερχόταν κάποια στιγμή να δει παιχνίδια. Πάνω σε αυτό, εγείρει τις αμφιβολίες του: «Η ανέγερση κτιρίων, είτε πρόκειται για αθλητικές εγκαταστάσεις, είτε για πολιτιστικές, είτε ακόμα και για πάρκα, δεν γίνεται, μόνο και μόνο διά της παρουσίας τους, να προσελκύσει το κοινό, να αποτελέσει σημείο προορισμού και, συνεπώς, να δημιουργήσει μια κοινότητα».

niarchos-13

Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργηθεί μόνο μέσα από μία σχέση συνεχούς συνδιαλλαγής. «Τα πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα αποκτούν ρόλο μέσα από τη σχέση τους με την κοινότητα την οποία υπηρετούν. Το κοινό είναι που προσδίδει στο ίδρυμα έναν σκοπό, όχι αντίστροφα. Το νόημα ενός κτιρίου τού το δίνουν οι άνθρωποι που προσέρχονται και όχι το αντίθετο», συνεχίζει ο κ. Δρακόπουλος. Και αν κρίνουμε από το βροντερό «παρών» που έδωσαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατά το τετραήμερο πρόγραμμα πολιτιστικών, αθλητικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων που οργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το ΚΠΙΣΝ απέκτησε ήδη κεντρικό ρόλο στον αθηναϊκό πολιτισμό.

Και είμαστε μόνο στην αρχή. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου θα δώσουν στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος το σπίτι που τους αξίζει. Ο Φάρος, τα μονοπάτια, το κανάλι, ο Λαβύρινθος και το Ξέφωτο θα χαρίσουν στους Αθηναίους ατελείωτες βόλτες ανεμελιάς και ψυχαγωγίας. Ο μουσικός παιδότοπος θα γεμίσει με χαρούμενες παιδιών φωνές. Και η Αθήνα θα βρει ένα σημείο αναφοράς που τόσα χρόνια το είχε ανάγκη.

niarchos-8

niarchos-7

niarchos-6

niarchos-5

niarchos-1

niarchos-9

niarchos-10

niarchos-11

niarchos-12

niarchos-4

niarchos-3Διαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα