«Μήπως αυτή η τεράστια πρωτοβουλία, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το ΚΠΙΣΝ που μετά την κατασκευή παραδίδεται στην Ελληνική Πολιτεία, μήπως ενδέχεται να κινδυνεύσει εξαιτίας του ασταθούς κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος που κάνει όλους μας να αισθανόμαστε ανασφάλεια για το αύριο;»

Στο πόντιουμ του ιστορικού αναγνωστηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης βρίσκεται ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Γιάννης Τροχόπουλος. Και είναι ο ίδιος που θέτει το ερώτημα αυτό, ενώ στην κατάμεστη αίθουσα περιμένουν όλοι να ακούσουν το μπουκέτο δράσεων που θα ανακοινώσει ως προπομπό της λειτουργίας του Κέντρου σε δύο χρόνια.

downtown-03

Μπορεί κάποιοι να ανακάθισαν στη θέση τους (η παρουσίαση του προγράμματος «Ταξίδι στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» είχε αρκετές «αναταράξεις»), όμως η σημαία της αμφιβολίας σηκώθηκε νωρίς ακριβώς για να διαφανεί πως η συνεχιζόμενη κρίση μόνο πεισμώνει και τσιμεντώνει τη φιλοσοφία του Κέντρου που ξεκίνησε ήδη την έξοδό του στην πόλη από τις 6 Νοεμβρίου. Ουσιαστικά στρώνει δρόμους μέσα στην πόλη προκειμένου σε δύο χρόνια από σήμερα το κοινό, οι πολίτες, να τους ακολουθήσουν για να φτάσουν στο Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο.

Το μπουκέτο των δράσεων φέρει τη λογική της παρουσίας και ταυτότητας που θα έχει το Κέντρο: Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνική Βιβλιοθήκη, πάρκο. Ετσι το πρόγραμμα καλύπτει το σύνολο των δράσεων που ακουμπούν στη λειτουργία των παραπάνω και επιχειρεί να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, αλλά και τα αντανακλαστικά του πολίτη προς τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την προστασία του περιβάλλοντος.

downtown-02

Αλλωστε ο Γιάννης Τροχόπουλος ήταν σαφής για την ιδιότητα του κοινού που θα παρακολουθήσει τις δράσεις: «Το ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ είναι πραγματικό, αυτό θα ήθελα ειλικρινά να σας μείνει από αυτή τη συνάντηση. Είναι πραγματικό και ακόμη περισσότερο δεν έχει, γιατί δεν μπορεί να έχει, απλούς θεατές, παρά μόνο πολίτες που συμμετέχουν ενεργά δημιουργώντας τη νέα εποχή για τη χώρα μας».

downtown-01

To πρόγραμμα πραγματοποιείται στις δημοτικές βιβλιοθήκες της Αθήνας, της Ηλιούπολης, του Χαϊδαρίου, του Χαλανδρίου και του Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ενώ περιλαμβάνει παραστάσεις της «Οπερας της βαλίτσας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το έργο του Μότσαρτ «Ντον Τζοβάννι» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, αναγνώσεις βιβλίων από δημοφιλείς καλλιτέχνες, εργαστήρια νέων για τη δημιουργία ψηφιακών ταινιών μικρού μήκους, δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για τους χώρους πρασίνου, καθώς και εργαστήρια ρητορικής (debate) που επικεντρώνονται στους προβληματισμούς των σημερινών νέων.

Και φυσικά η ορμή της Λυρικής Σκηνής δεν μπορεί να κρατηθεί κρυφή – έτσι ασυγκράτητη κατέκλυσε τον χώρο της ανακοίνωσης, προκάλεσε ένα πανηγύρι πρωτόγνωρο μέσα στον χώρο του αναγνωστηρίου με ένα απόσπασμα από την όπερα της βαλίτσας. Ενα θέαμα υψηλών προσδοκιών και απόλαυσης σκηνοθετημένο από τον Αλέξανδρο Ευκλείδη που ανέδειξε το μουσικοθεατρικό χιούμορ του Μότσαρτ και εστίασε στα κίνητρα των χαρακτήρων. Ενας φόνος, ο στρατηγός φάντασμα, η απόγνωση Ντόννα Αννα, ο αμετανόητος ακόλαστος Ντον Τζιοβάννι κατέκλυσαν το αναγνωστήριο, πλάι στα βιβλία, ανάμεσα στο κοινό, με κάθε τρόπο, καθώς η όπερα περισσότερο παρά ποτέ στην Ελλάδα έχει γίνει σώμα της καθημερινότητας του πολίτη της Αθήνας.

downtown-05

Η σπάνια αίσθηση αυτής της συνύπαρξης του χώρου, του κοινού και της όπερας θα επαναληφθεί το πλαίσιο του Ταξιδιού σε πλήθος βιβλιοθηκών δημιουργώντας νέες εστίες πολιτισμού στην πόλη, νέα νεύματα.

Oπως το περιέγραψε ο διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μύρων Μιχαηλίδης: «Είναι η πρώτη φορά που οι τρεις λειτουργικές πτυχές του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σχετικά με τις καλλιτεχνικές προοπτικές της ΕΛΣ στις νέες εγκαταστάσεις της, την κοινωνική διάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και την περιβαλλοντική ταυτότητα του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος συναντώνται σε κοινές δράσεις και έρχονται σε δημιουργικό διάλογο. Οι συνέργειες αυτές, η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, η τόνωση της απασχόλησης είναι κομβικά σημεία για την ανάπτυξη και της οικονομίας».

Ισότιμος και ισχυρός εταίρος αυτής της προσπάθειας είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη, με τον πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου Σταύρο Ζουμπουλάκη να δίνει έναν σχεδόν μοναχικό αγώνα για την επιβίωση της Βιβλιοθήκης που ταλανίζεται οικονομικά. Ευχήθηκε «να αποκτήσουμε την Εθνική Βιβλιοθήκη που δικαιούται και αξίζει να έχει η πατρίδα μας. Οσο για εκείνους που κακοβούλως εποφθαλμιούν το κτίριο στο οποίο βρισκόμαστε, ξεκαθαρίζω πως ανεξάρτητα από τη μεταφορά στο Φάληρο, θα ανήκει πάντα στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Το ποια χρήση θα επιφυλαχτεί θα το μελετήσουμε».

downtown-04

Και όμως παρά τις δυσμενείς συνθήκες η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι αναπόσπαστο, καθοριστικό μέρος του «Ταξιδιού στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» με μια μαγική σειρά αναγνώσεων από αγαπημένους καλλιτέχνες, καταξιωμένους, από αυτές τις υγιείς δημιουργικές δυνάμεις του τόπου που αγωνίζονται και αντιστέκονται.

Ισχύει αυτό ακριβώς που είπε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης αναφερόμενος στην εκδήλωση που θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης νύχτας του χρόνου: «Οσο μεγάλη και αν είναι η νύχτα, η μέρα στο τέλος θα διαυγάσει». Ακριβώς έτσι η νύχτα της κρίσης, η νύχτα των αποκλεισμών και της μηδενικής ορατότητας θα φτάσει στο τέλος της και η μέρα θα διαυγάσει μέσα από ταξίδια σαν και αυτό προς το Κέντρο Πολιτισμού.Διαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα