Δέκα χρόνια μετά το θαύμα του θέρους του 2004 βρισκόμαστε σε μια Αθήνα που έχει κάνει αρκετά βήματα πίσω. Στα περισσότερα σημεία της πόλης η άσφαλτος και τα πεζοδρόμια παραμένουν τα ίδια, όπως τότε, τις δοξασμένες εκείνες μέρες. Η πόλη δεν έχει ακόμα μητροπολιτική διοίκηση, απεναντίας, η ενιαία διοίκηση που είχε επιτευχθεί τότε για να λειτουργήσει συγκεντρωτικά για χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων φαντάζει μακρινό όνειρο και κανείς πια δεν μιλά για αυτό, παρόλο που παρεμβλήθηκε η αναδιοργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης βάσει του Καλλικράτη και η περιφέρεια απέκτησε περισσότερες αρμοδιότητες.

olympiaka_akinita_01

Ο Δήμος της Αθήνας διαχειρίζεται τα του οίκου του, αλλά περιορισμένος στο δευτερεύον οδικό δίκτυο και την ουσιαστική μεν, αφανή δε ανθρωπιστική βοήθεια την οποία προσφέρει ποικιλοτρόπως. Ο ολυμπιακός δακτύλιος εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά κανένα έργο δεν πραγματοποιήθηκε μετά το 2014 σε αυτόν και καμία βελτίωση του κυκλοφοριακού δεν έχει ουσιαστικά επιτευχθεί. Κι όμως, θα μπορούσε κάποιος να προτρέψει τα εκατομμύρια των επισκεπτών της πόλης -περαστικά ως επί το πλείστον στον δρόμο για άλλους τουριστικούς προορισμούς- να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους και έναν γύρο με το πανοραμικό λεωφορείο στους τόπους του ολυμπιακού θαύματος; Γιατί όχι… αλλά τι να δουν; Παντού βρομιά και ερείπια.

olympiaka_akinita_02

Τέσσερα είδη κατασκευών πραγματοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κατοικίες, στάδια, γραφεία και υπαίθριοι χώροι. Πολλά τα αγωνίσματα, πολλοί οι αθλητές, πολλοί και οι επισκέπτες. Οι κατασκευές αυτές φτιάχτηκαν για να μείνουν και μετά τους Ολυμπιακούς, καθώς θεωρήθηκε ευκαιρία, υποδομές ανύπαρκτες στη φτωχή νεοελληνική πρωτεύουσα να έχουν εξασφαλισμένη τη μετα-ολυμπιακή χρήση και τη χρηστικότητα αυτών των εκτός κλίμακας ολυμπιακών κατασκευών. Φτιάξαμε λοιπόν γραφεία για να στεγάσουμε δημοσιογράφους, όταν άλλοι στη θέση μας τους στέγαζαν σε τέντες. Φτιάξαμε σπίτια για να τους κοιμίσουμε, όταν άλλοι έκαναν ξενοδοχεία. Φτιάξαμε στάδια για κάθε ένα από τα αθλήματα, όταν πολλά από αυτά θα μπορούσαν να έχουν στηθεί σε προσωρινούς ή/και υπαίθριους χώρους. Γενικά στεγάσαμε ένα γεγονός 40 ημερών σε κατασκευές 100% μόνιμες, όταν άλλοι θα χρησιμοποιούσαν σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 50% αντίστοιχες εφήμερες.

olympiaka_akinita_03

Σήμερα αυτές οι κατασκευές είναι άχρηστες. Δυστυχώς η αλήθεια είναι πως τα στάδια και οι εγκαταστάσεις αθλημάτων μικρής απήχησης δεν θα καταφέρουν ποτέ να βρουν την οικονομική δυνατότητα να λειτουργούν και να συντηρούν αυτά τα μνημειακής κλίμακας έργα. Μεγάλα κτίρια γραφείων, κατασκευασμένα στην περιφέρεια της πρωτεύουσας θα γίνονταν έδρες υπουργείων, όμως κανένας δεν σκέφτηκε πως τα υπουργεία σε όλες τις χώρες του κόσμου στεγάζονται στο κέντρο και όχι στην περιφέρεια της πρωτεύουσας. Το μόνο θετικό είναι πως έχουν βρει χρήση τα ολυμπιακά χωριά, των αθλητών και των δημοσιογράφων, αφού αμέσως μετά τους αγώνες, πωλήθηκαν ή μοιράστηκαν στους δικαιούχους. Επίσης ένα μικρό γήπεδο μετατράπηκε σε θέατρο και ο ιδιώτης που το ανέλαβε κατάφερε να το εδραιώσει ως έναν χώρο στον οποίο βρίσκουν στέγη διεθνή θεάματα κύρους για να μεταφερθούν και στην Αθήνα. Αλλο ένα γήπεδο στην παραλία δίδεται για δημόσιες χρήσεις (συνέδρια, καλλιτεχνικά γεγονότα, εκθέσεις) και μάλλον περισσότερο για τις συνεδριακές ανάγκες των μεγάλων κομμάτων που όμως έχουν γίνει μικρότερα και δεν γεμίζουν πια το τεράστιο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

olympiaka_akinita_04

Τα υπόλοιπα λοιπόν είναι καλώς ή κακώς σύγχρονα ερείπια. Ως τέτοια, πρέπει πρώτα να βρουν ιδιοκτήτη, κάποιον δηλαδή που να τα χρειάζεται, να προσδιορίσει τη χρήση τους και μετά να ξεκινήσει η αναδιάρθρωσή τους και εν τέλει η λειτουργία τους. Ομως για όλα αυτά, θα πρέπει να υπάρξει μια νέα αναγκαιότητα. Δυστυχώς, η θέληση να τα δούμε κάποτε να ξαναχρησιμοποιούνται δεν αρκεί.

olympiaka_akinita_05

Αναρωτιέμαι, όμως, υπάρχουν άραγε τέτοιες χρήσεις (δημόσιου ή αθλητικού ενδιαφέροντος) που να μπορούν να στεγαστούν σε κτίρια αυτού του μεγέθους και είδους; Δυστυχώς σε επίπεδο τοπικών δήμων και φορέων (σωματείων κλπ.) αυτά φαντάζουν μεγάλα και ασύμφορα. Στην περίπτωση όμως μιας μητροπολιτικής διοίκησης που να κάλυπτε όλη την Αττική, τότε αυτό θα ήταν πιο εύκολο. Ακόμα και το Ολυμπιακό Στάδιο με τις εγκαταστάσεις του δεν φαίνεται να έχει την κίνηση που θα του επέτρεπε να χρηματοδοτεί από μόνο του τη συντήρησή του.

olympiaka_akinita_06

Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να αναζητηθεί χρήση που να έχει διεθνή εμβέλεια για κάποια από αυτά; Θα μπορούσαν κάποιες εγκαταστάσεις, προς όφελος της επιβίωσής τους, ακόμα και να δωριστούν σε διεθνείς ομοσπονδίες αθλημάτων ή οργανισμούς που θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν έναντι της συντήρησής τους και των παράπλευρων κερδών (στην τοπική και την εθνική οικονομία); Πιστεύω ότι τέτοιου είδους αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πόσο έτοιμοι είμαστε οι Ελληνες να δωρίσουμε σε έναν διεθνή οργανισμό αυτό που θεωρούμε ως ιδιοκτησία μας και δημόσιο αγαθό; Αυτή τη στιγμή βλέπουμε αυτά τα κτίρια να μετατρέπονται σε μοντέρνα απολιθώματα και το προτιμούμε από το να τα δίναμε έστω και ως παραχώρηση σε κάποιον ιδιώτη να τα λειτουργήσει… Πόσο μάλλον να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την κοινή γνώμη, προσφέροντάς τα σε κάποια διεθνή ομοσπονδία ή οργανισμό που προέρχεται από άλλη χώρα.

olympiaka_akinita_07

olympiaka_akinita_08

olympiaka_akinita_09

Η ζωή λοιπόν μετά τη… ζωή είναι απλή. Ή την κερδίζεις ενεργοποιώντας μια νέα δύναμη, ή την παραδίνεις στον αργό θάνατο, αυτόν δηλαδή που αναγνωρίζουμε, βλέποντας αυτά τα σύγχρονα ερείπια.Διαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα