Πώς απαντάμε στη φασιστική απειλή;

Το ερώτημα που έχει προκύψει και στο οποίο δεν υπάρχει καθαρή και ενιαία απάντηση είναι τι κάνουμε τώρα απέναντι στη Χρυσή Αυγή
Οταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν τσιγγάνος.
Οταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν κομμουνιστής.
Οταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν Εβραίος.
Οταν ήρθαν να πάρουν εμένα,
Δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει…

Αυτό το ποίημα του Γερμανού πάστορα Μάρτιν Νίμελερ, το οποίο έχει λανθασμένα αποδοθεί στον Μπέρτολτ Μπρεχτ, μπορεί να συμπυκνώσει την ουσία της στάσης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στη Χρυσή Αυγή τα τελευταία χρόνια.

Οταν το ναζιστικό κόμμα έκανε την είσοδό του στο ελληνικό κοινοβούλιο πολλοί σοκαρίστηκαν. Στη συνέχεια ακολούθησε ένα μούδιασμα και τέλος, όπως συμβαίνει πολύ συχνά, επικράτησε σε πολλούς η αδιαφορία. Σε αυτό συνέβαλαν πολλοί παράγοντες, όπως η άγνοια της ιστορίας του φασισμού και η άποψη της κοινωνίας που λέει «ας τους δούμε τι θα κάνουν, γιατί οι άλλοι καλύτεροι είναι;». Ολα αυτά πασπαλισμένα με δόσεις lifestyle από μερίδα μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ταυτόχρονα η κοινοβουλευτική συμπεριφορά των ναζί ενθουσίασε το φιλοθεάμον κοινό, το οποίο διψασμένο παρακολούθησε και επικρότησε κάθε βίαια συμπεριφορά η οποία στρεφόταν κατά των «πουλημένων γερμανοτσολιάδων» του συστήματος.

Το πολιτικό σύστημα παρακολούθησε από αιφνιδιασμένο έως απαθές την κλιμάκωση και την ιδιότυπη νομιμοποίηση των άθλιων αυτών συμπεριφορών, επιλέγοντας την αποσπασματική πολιτική καταδίκη της φασιστικής βίας. Η απάντηση έπρεπε να είναι συντονισμένη, από όλα τα κόμματα, τα οποία, δυστυχώς, επέλεξαν να μείνουν περιχαρακωμένα στα μικρά τους όρια, υπηρετώντας μικροπολιτικά συμφέροντα. Σε συνδυασμό με την ανεκτική στάση της προηγούμενης κυβέρνησης μέσω του συστήματος Μπαλτάκου, έδωσε επαρκή χρόνο στη Χρυσή Αυγή να δώσει τα «διαπιστευτήριά» της στην πολιτική ζωή και να νομιμοποιήσει πολιτικά την παρουσία της και τη δράση της.

Η απόφαση για την ποινική δίωξη των ναζί τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στη στάση της Πολιτείας, η οποία αποφάσισε να κινηθεί με όλα τα μέσα ενάντια σε μια εγκληματική οργάνωση, η οποία χρησιμοποιεί για κάλυψη τον κοινοβουλευτικό μανδύα.

Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι η δίωξη με αφορμή τη δολοφονία του Φύσσα δεν απαντά στα επίπονα ερωτήματα που αφορούν στη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, τη δολοφονική επίθεση εναντίον των Αιγύπτιων ψαράδων και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και τόσες άλλες. Υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι η αντίδραση ήταν καθυστερημένη και ότι αυτό οφειλόταν σε πολιτική επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το ερώτημα που έχει προκύψει και στο οποίο δεν υπάρχει καθαρή και ενιαία απάντηση είναι τι κάνουμε τώρα. Πώς απαντάμε στη φασιστική απειλή και πώς το πολιτικό σύστημα θα αντιδράσει στη Χρυσή Αυγή, ειδικά από τη στιγμή που μοιάζει, δημοσκοπικά τουλάχιστον, η δύναμή της να μη μειώνεται.

Σε αυτούς που θεωρούν ότι ο χαρακτηρισμός του ναζιστικού μορφώματος ως εγκληματική οργάνωση -η οποία είναι φυσικός και ηθικός αυτουργός δολοφονικών επιθέσεων- είναι υπερβολικός και κατασκευασμένος, η απάντηση είναι ότι από τη στιγμή της δίωξης και μετά ο αριθμός αυτών των επιθέσεων έχει μειωθεί, σύμφωνα και με την ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Σε αυτούς που πιστεύουν ότι ο φασισμός δεν τους αφορά και δεν κινδυνεύουν, πρέπει να τους θυμίσουμε ξεχασμένα ιστορικά γεγονότα, το ολοκαύτωμα, τα πειράματα ευγονικής με στόχο την Αρια φυλή, τις θεωρίες ανωτερότητας οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο ανάπηρους, ομοφυλόφιλους, Ρομά.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να αναδειχθεί ο πρωταρχικά εγκληματικός χαρακτήρας του κόμματος και ο ναζιστικός χαρακτήρας του με τρόπο ξεκάθαρο και σαφή. Η αδιαφορία της κοινωνίας τρέφει την ακροδεξιά και τη γιγαντώνει και για την αντιμετώπιση της είναι αναγκαία η κινητοποίηση όλων μας (προτείνω να διαβάσουμε όλοι το «Επειδή δεν είναι όλοι όπως θέλουν να φαίνονται: Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά», μια έκδοση της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Friedrich Ebert).

*Ο κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.Διαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα