Προφορικές αφηγήσεις

Ο νομπελίστας Ιβο Αντριτς, στην εξηκοστή σελίδα της «Καταραμένης αυλής» του, μας μιλά για έναν καλόγερο που μπορούσε να περάσει μέρες δίχως νερό – δεν άντεχε όμως, ούτε ώρα δίχως ιστορίες. Αλίμονο, χωρίς αυτές η ζωή μοιάζει με άδειο κελί. Την τελευταία 20ετία, το αγγλιστί storytelling, γνωστότερο ως (προφορική) αφήγηση στα ελληνικά, παρουσιάζει μια έκρηξη εντός των τειχών.

Οι αφηγητές μας έχουν πληθύνει, όπως και το κοινό τους, και είναι συχνές οι παραστάσεις και τα σεμινάρια πια. Μια πολύ καλή λύση για να παρακολουθήσει κανείς την κίνηση των εκδηλώσεων αποτελεί το section «Παραμυθόγραμμα» στο blog του συγγραφέα και μεταφραστή Ανδρέα Μιχαηλίδη (http://andymichaelides.wordpress.com). Λαμβάνοντας υπόψη πως γνωρίζει τον χώρο καλά, τον προσέγγισα με σκοπό μια μικρή διαδικτυακή διευκρινιστική συζήτηση. 

Μου εξήγησε πως, σε τελική ανάλυση, δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτό: την προφορική αφήγηση ιστοριών. Φυσικά, όπως μου είπε, σήμερα η λέξη υπονοεί ότι πρόκειται για νεο-αφήγηση, την αναβίωση δηλαδή της αφηγηματικής τέχνης, αφού η συχνά επικαλούμενη «παραδοσιακή» αφήγηση είναι σχεδόν εκλιπόν κοινωνικό φαινόμενο. Ιστορικά, οι παραδοσιακοί αφηγητές δεν είχαν σκηνή, δεν «έκαναν παράσταση».

Το χειμώνα μάζευαν τους συγχωριανούς στην εστία του πιο ευρύχωρου σπιτιού και σαν άνοιγε ο καιρός κάθονταν στο κατώφλι της πόρτας τους ή στην πλατεία. Η αφήγηση δεν είναι ούτε ανάγνωση, ούτε αποστήθιση και απαγγελία – η αφηγήτρια ή ο αφηγητής καθιστά εκείνη τη στιγμή τον κόσμο και τα γεγονότα που εκτυλίσσονται μέσα του ανάγλυφα, με στόχο να συμπαρασύρει τον θεατή στο ταξίδι των ηρώων. Προφορικές επιτόπιες αφηγήσεις, λοιπόν, για μικρούς και μεγάλους, εφόσον ας μην ξεχνάμε πως μονάχα στα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε το παραμύθι να εξελίσσεται σε ανήλικη υπόθεση.

Ιδανικός τόπος γνωριμίας τώρα, η Κέα, και δη τον Ιούλιου, όπου από τις 19 έως 29 Ιουλίου θα διεξαχθεί η 11η Γιορτή των Παραμυθιών. Αφού, όπως είπε και ο Κωνσταντίνος Τζούμας, από το βήμα του Διαγωνισμού Λόγω Τέχνης «ίσως οι ιστορίες, τελικά, ανήκουν σε αυτούς που μπορούν να τις αφηγηθούν». Και σε όσους μπορούν να τις ακροαστούν, έρχομαι να συμπληρώσω.Διαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα