Πέντε μαθητές στη φόρμουλα

Πέντε συμμαθητές της Γ’ Λυκείου κατάφεραν με συστηματική προσπάθεια, έρευνα και συνεργασίες να δημιουργήσουν ένα πλήρως λειτουργικό μίνι όχημα της Formula 1.
Τι κι αν είναι μόλις 17 ετών; Πέντε συμμαθητές της Γ’ Λυκείου κατάφεραν με συστηματική προσπάθεια, έρευνα και συνεργασίες να δημιουργήσουν ένα πλήρως λειτουργικό μίνι όχημα της Formula 1. Με αυτό κέρδισαν τον πανελλήνιο διαγωνισμό τεχνολογίας “F1 in Schools” και τώρα θα ταξιδέψουν μέχρι το Αμπου Ντάμπι για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους παγκόσμιους τελικούς. «Ιδρύσαμε την ομάδα τον Σεπτέμβριο του 2013, μετά από παρουσίαση που μας έκανε στην τάξη ο επικεφαλής μας Στέφανος Δήμας. Χωρίσαμε ρόλους και αρμοδιότητες και αμέσως πιάσαμε δουλειά», υποστηρίζει η Μαρία Ιερωνυμάκη, που ασχολείται και με το κομμάτι της επικοινωνίας. «Οι υπόλοιποι τρεις είναι οι Νίκος Κίφτης, Φεντερίκο Τσίπας και Παύλος Μηναδάκης και όλοι έχουμε γεννηθεί το 1997».

03
Επειδή δεν είχαν λάβει μέρος ξανά στον διαγωνισμό, αποφάσισαν αρχικά να επικοινωνήσουν με τους νικητές της περσινής διοργάνωσης ώστε να πάρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Στη συνέχεια στράφηκαν σε φοιτητές για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. «Το όχημα έπρεπε πρώτα να σχεδιαστεί σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Δεν γνωρίζαμε όμως πως λειτουργεί ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα και ζητήσαμε βοήθεια από φοιτητές του ΤΕΙ Πειραιά», συνεχίζει να εξηγεί η Μαρία. Σειρά πήρε μετά το Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Δεν είχαμε επίσης πολλές γνώσεις πάνω στον σχεδιασμό και την αεροδυναμική του οχήματος. Γι αυτό στραφήκαμε στο ΕΜΠ που επίσης μας βοήθησε πάρα πολύ». Το αποτέλεσμα των συνεργασιών ήταν ένα αυτοκίνητο φόρμουλας, σε κλίμακα 1/26, το οποίο κατασκευάστηκε από ξύλο μπάλσα και κινείται χάρη σε μια αμπούλα συμπιεσμένου αέρα.
Μόλις τελείωσαν, υπέβαλαν τη συμμετοχή τους στο “F1 in Schools Ελλάδας” και κατέκτησαν την 3η θέση των ημιτελικών. Μέσα από την πρώτη δοκιμασία διαπίστωσαν τα λάθη τους, δούλεψαν πάνω τους και τελικά η Sapphire Racing Team -όπως είναι το επίσημο όνομα της ομάδας- κατέλαβε την πρώτη θέση του εγχώριου τελικού. «Και όχι μόνο αυτό. Επιπλέον κερδίσαμε τα βραβεία ‘Ερευνας και Ανάπτυξης’, ‘Πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας’ και ‘Pressure Challenge’». Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς πως η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να ενθαρρύνει το ενδιαφέρον των μαθητών σε τομείς όπως η μηχανική, τα μαθηματικά, το μάρκετινγκ και το project management, δεν τα πήγαν καθόλου άσχημα.

02
Το ενδιαφέρον της… πεντάδας στρέφεται τώρα στο Αμπου Ντάμπι, όπου θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 16 και 19 Νοεμβρίου οι παγκόσμιοι τελικοί. Εκεί θα διαγωνιστούν με τους εκπροσώπους άλλων 39 χωρών έχοντας ως έπαθλο υποτροφίες σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. «Αυτές τις μέρες βάζουμε τις τελευταίες πινελιές στο αμαξίδιο. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε αγχωμένοι αλλά παράλληλα θέλουμε να ζήσουμε μια αξέχαστη εμπειρία. Οσο πάντως κι αν η προσπάθεια και η συμμετοχή έχουν μεγάλη αξία, η νίκη είναι ο μοναδικός μας στόχος».


  • ΔΤ

    Συγχαρητηρια σε ολη την ομαδα.Ευχομαι την πρωτη θεση σε ολους αυτους που αγωνιζονται για ενα σκοπο αλλα πολλες φορες δεν ειναι η Ιθακη ο σκοπος μας αλλα το ταξιδι για την Ιθακη.
    Νοημα εχει ο αγωνας λοιπον πολεμειστε για την κατακτηση της γνωσης και της ελπιδας με αρωγο τον ενθουσιασμο που διακατεχει τους νεους.ΔΤ

Διαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα