Οι άγγελοι των startups

Ενόψει της «αποφοίτησης» των 21 επιχειρηματικών ομάδων που φιλοξενήθηκαν στο “egg – enter·grow·go” διοργανώθηκε διήμερο εκδηλώσεων με σκοπό την «εκκόλαψη» ενός Δικτύου Αγγέλων Επενδυτών στην Ελλάδα
Ενα από τα μεγαλύτερα στηρίγματα που μπορεί να έχει μία startup εταιρεία είναι οι «άγγελοι επενδυτές». Διεθνώς, προσφέρουν οικονομική υποστήριξη σε καινοτόμες επιχειρήσεις και νέους επιχειρηματίες, συνήθως με πιο ευνοϊκούς όρους από τους άλλους επενδυτές, ενώ ενδιαφέρονται περισσότερο να πετύχει το επιχειρηματικό σχέδιο, παρά να αποκομίσουν ένα μεγάλο κέρδος από την επένδυση σε αυτό.

Με αφορμή λοιπόν την επερχόμενη «αποφοίτηση» των 21 επιχειρηματικών ομάδων που φιλοξενήθηκαν στο “egg – enter·grow·go” της Eurobank και του Corallia διοργανώθηκε διήμερο εκδηλώσεων με σκοπό την «εκκόλαψη» ενός Δικτύου Αγγέλων Επενδυτών στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκειά του, 17 επιλεγμένες startups του Corallia, του egg, του IQbility και του Orange Groove διαγωνίστηκαν στη δημόσια παρουσίαση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, εκπαιδεύτηκαν και πήραν feedback από κορυφαίους επιχειρηματίες, επενδυτές και στελέχη των Golden Seeds, ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα αγγέλων επενδυτών στις ΗΠΑ. Από αυτές, οι τέσσερις καλύτερες -CityGame (Corallia), Insiders Travel Experiences (egg), SoCool (egg) και Truckbird (egg)- είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρουν στους αγγέλους επενδυτές και να συνομιλήσουν μαζί τους με σκοπό την επένδυση στην ιδέα, την ομάδα και το σχέδιό τους. Από την πλευρά τους, οι άγγελοι επενδυτές είχαν την ευκαιρία να «εκπαιδευτούν» από τους Golden Seeds στις βασικές αρχές της αξιολόγησης των startups, της εκτίμησης της επένδυσης, του κλεισίματος της συμφωνίας, καθώς και της εξόδου και απο-επένδυσης έπειτα από την επιτυχημένη πορεία μιας επιχείρησης.

Σχολιάζοντας τις εκδηλώσεις, ο κ. Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Eurobank, ανέφερε σχετικά: «Θέλω να δηλώσω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που απευθύνομαι σήμερα σε εσάς που καλείστε να δώσετε στήριξη σε αυτό που αποκαλούμε κίνημα των startups στη χώρα μας, ένα κίνημα που είναι ελπιδοφόρο αλλά απαιτεί τη σώφρονα και συστηματική υποστήριξη όλων μας για να συμβάλει ουσιαστικά σε μια ανανεωμένη αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Θέλω, επίσης, να σας καλέσω να συμβάλουμε στην αλλαγή της υπάρχουσας αντίληψης για την ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου και στην ανάπτυξη ενός συνεργατικού συν-επενδυτικού πνεύματος στη χώρα μας». O καθηγητής Βασίλειος Μακιός, γενικός διευθυντής του Corallia, επισήμανε εμφανώς ικανοποιημένος πως «φεύγοντας από εδώ σήμερα, πιστεύω ότι πραγματικά υπάρχει ελπίδα για το μέλλον αυτής της χώρας».

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συμβουλίου Καινοτομίας και συντονιστής της ομάδας εργασίας νέας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ανέφερε ότι «σύντομα θα έχουμε έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο για τους επιχειρηματικούς αγγέλους, το οποίο θα καθορίσει με απλό και ξεκάθαρο τρόπο ποιος έχει το προφίλ του επιχειρηματικού αγγέλου και τα κίνητρα (φοροαπαλλαγές) που θα δίνονται για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε νεοφυείς, καινοτόμες εταιρείες από τους αγγέλους». Δηλώσεις έκανε και ο κ. David Beatty, γενικός διευθυντής των Golden Seeds στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας πως «η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia έχουν λάβει πλέον μία σημαντική ηγετική θέση στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα με την υποστήριξη του egg και βάζουν ακόμη ένα σημαντικό λιθαράκι με τη δημιουργία ενός Δικτύου Αγγέλων Επενδυτών στην Ελλάδα. Μακάρι να έβλεπα περισσότερες τράπεζες σε όλο τον κόσμο να κάνουν το έργο αυτό για το οικοσύστημα καινοτομίας τους». Η κ. Jackie Magno, τέλος, από τους Golden Seeds στη Σίλικον Βάλεϊ, δήλωσε εντυπωσιασμένη «από την ποιότητα των Ελλήνων startuppers και των επιχειρηματικών τους σχεδίων και το γεγονός ότι ήταν ικανοί να μετατρέψουν κάθε συμβουλή που έλαβαν σε πραγματικές αλλαγές».Διαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα