Με το δεξί!

Το Passport μετακόμισε από τον Πειραιά στον Κεραμεικό και ετοιμάζει ένα δυνατό πρόγραμμα
Δεν συμπαθώ τους αποχαιρετισμούς. Τα τελευταία live των συγκροτημάτων, την τελευταία συναυλία πριν σφραγιστεί ένας χώρος, τα δάκρυα για τις όμορφες στιγμές που περάσαμε κάπου, κάπως, κάποτε. Και δεν τα συμπαθώ γιατί μπορώ να γίνω τόσο μελό που να καταντήσω γραφική. Η περίπτωση του Passport όμως είναι τελείως διαφορετική. Ούτε αποχαιρετισμοί χρειάστηκαν ούτε μελοδραματικά μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης. Και όσοι το αντιμετώπισαν έτσι έκαναν λάθος.

Το Passport αλλάζει χώρο, αλλάζει περιοχή, αλλά δεν αλλάζει αισθητική. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Η τελευταία συναυλία που φιλοξένησε ο αγαπημένος χώρος στον Πειραιά ήταν το live με τον Παύλο Παυλίδη στις 31 Οκτωβρίου. Ετσι, μαζί με όλους τους φίλους του έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο μια επιτυχημένη πενταετία. Από εδώ και πέρα οι άνθρωποι του Passport -ο βασικός πυρήνας της ομάδας παραμένει ίδιος- θα βρίσκονται στο Passport Κεραμεικός, το παλιό Cine Κεραμεικός δηλαδή στο κέντρο της Αθήνας. Συνάντησα τον Γιώργο και τον Κώστα Χουρδάκη πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανακαίνισης του χώρου και έμαθα από πρώτο χέρι τα σχέδια τους.

«Ο χώρος στον Πειραιά έκλεισε με σκοπό να βρεθεί ένας χώρος που να έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές για να σηκώσει τις δουλειές που θέλαμε πια να κάνουμε. Αρα χώρος μεγαλύτερος και εύκολα προσβάσιμος για όλο το κοινό». Και έτσι λύθηκαν αμέσως όλες οι απορίες μου για τους λόγους της μετακόμισης. «Θέλαμε να είμαστε το ίδιο κοντά σε όλους με δεδομένο ότι ούτως ή άλλως το κοινό το οποίο ακολουθούσε και παρακολουθούσε τα δρώμενα του Passport προερχόταν από όλες τις γειτονιές του λεκανοπεδίου. Οπότε ήταν μια προφανής επιλογή να βρούμε έναν χώρο που να μπορεί να εξυπηρετήσει το κοινό και έχοντας στο μυαλό μας ως πρώτο λόγο ο χώρος να έχει την αισθητική και τις προδιαγραφές τις οποίες θέλαμε», μου εξηγεί αναλυτικά ο Κώστας και διευκρινίζει ότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να κόψουν δεσμούς με τον Πειραιά. «Κατ’ αρχάς είμαστε Πειραιώτες», λέει ο ίδιος γελώντας «οπότε δεν γίνεται να κόψουμε δεσμούς έτσι κι αλλιώς». Αλλά ο πιο σημαντικός λόγος είναι η δραστηριοποίηση της ομάδας στο Passport Art, καθώς και οι παραγωγές της στο Κατράκειο και το Βεάκειο.

Επανερχόμαστε στον Κεραμεικό και όση ώρα μιλάω με τα παιδιά δεν μπορώ να σταματήσω να χαζεύω τη σκηνή του κάτω χώρου. Ακούω τα σχέδια των παιδιών και φαντάζομαι στη σκηνή μουσικούς, χορευτές, ηθοποιούς να φτιάχνουν παραστάσεις για τις οποίες θα μιλάει όλη η Αθήνα. «Οι δυνατότητες που σου δίνει αυτός ο χώρος είναι τρομερές», συμπληρώνει τη σκέψη μου ο Γιώργος. «Μπορείς να κάνεις θεατρική παράσταση, μιούζικαλ, χορευτικές δράσεις. Ο χώρος έχει φτιαχτεί για να έχει πολυσχιδή δράση, να μην είναι μια ακόμα μουσική σκηνή στο κέντρο της Αθήνας. Εχουμε τη χαρά να μπαίνουμε σε ένα άρτια τεχνικά δομημένο χώρο και σε επίπεδο υποδομών δεν θα χρειαστεί καμία παρέμβαση. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να επέμβουμε σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αισθητική μας».

Σε αντίθεση με τον κάτω χώρο, ο πάνω είναι αυτός που θα δεχθεί τις περισσότερες μετατροπές για να αποκτήσει την ταυτότητα του Passport. «Αυτό που θα δει ο κόσμος σε κάποια επίπεδα κατ’ ευθείαν και σε κάποια άλλα σταδιακά μέσα στη σεζόν είναι κάποιες αισθητικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα φέρουν τον χώρο πιο κοντά σε αυτό που ήξερε το κοινό σαν αισθητική του Passport», αναφέρει ο Κώστας και η συζήτηση αναπόφευκτα περνάει σε ονόματα, σχήματα, συναυλίες και άλλα πρότζεκτ. Δυστυχώς δεν μπορώ να αποκαλύψω ούτε τα ονόματα που άκουσα ούτε και τις φιλοδοξίες που έχουν τα δύο αδέρφια, όμως αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά ότι από τις 28 Νοεμβρίου ο Κεραμεικός θα αλλάξει εντελώς μορφή. Γιατί η επιτυχία ενός χώρου και η μεγάλη προσέλευση του κοινού δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον χώρο, αλλά και την ευρύτερη γειτονιά και τις αλλαγές που θα συμβούν σιγά σιγά μόλις τα φώτα στην μαρκίζα ανάψουν.

Passport Κεραμεικός, λοιπόν, και η αρχή θα γίνει με τη Μαρίζα Ρίζου το Σάββατο 21 Νοεμβρίου και ένα πρόγραμμα με τον τίτλο «Μπελ Επόκ». Για την ιστορία, Belle Epoque (όμορφη εποχή) ονομάστηκε η περίοδος της ευρωπαϊκής ιστορίας που διήρκησε από το 1871 έως την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914 και χαρακτηρίστηκε για το αισιόδοξο πνεύμα της. Αυτή την αισιοδοξία που τόσο έχουμε ανάγκη θα εκφράσει στη σκηνή η Μαρία λίγο πριν την κυκλοφορία της δεύτερης δισκογραφικής της δουλειάς από την Feelgood Records. Για τέσσερα Σάββατα το κορίτσι με τη θετική αύρα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με διαφορετικό ήχο από ό,τι την έχουμε συνηθίσει, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κωνσταντίνου Ασπιώτη. Το «Ζητάτε να σας πω», ο «Πασατέμπος» και η «Ταμπακιέρα» συναντούν το «Μια άλλη ευτυχία», το «Πετάω» και το promo single του επερχόμενου 2ου δίσκου «Είναι μικρή η ζωή». Και ενώ θα περίμενε κανείς η αισθητική της Μπελ Επόκ να κυριαρχεί στο live, καταλαβαίνει σύντομα ότι ο τίτλος είναι απλώς μια αλληγορία. Καμία ρετρό διάθεση από τη Μαρίζα και τους φίλους της, μόνο σχέδια και δρόμοι για μια νέα Μπελ Επόκ, αυτή του 2015.

Εκτός όμως από το ποδαρικό, το δεύτερο σχήμα που θα φιλοξενηθεί στον πάνω χώρο είναι αυτό που φέρνει χαμόγελα στα δύο αδέρφια, αλλά και σε όλους εμάς. Ο Διονύσης Σαββόπουλος θα συναντηθεί με την Ελένη Βιτάλη σε ένα πρόγραμμα-έκπληξη που δεν θα θυμίζει σε πολλά την πρόσφατη συνεργασία τους στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Δύο καλλιτέχνες με τεράστια ιστορία, ένας τραγουδοποιός και μια ερμηνεύτρια που μετρούν δεκάδες χρόνια στον χώρο, θα ξεκινήσουν στις 18 Δεκεμβρίου τις εμφανίσεις τους στο Passport Κεραμεικός και οι περισσότεροι έχουμε ήδη κρατήσει στο ημερολόγιό μας ημερομηνίες για να τους απολαύσουμε.

Αυτά είναι τα ονόματα που είναι μέχρι στιγμής ανακοινώσιμα, αλλά σύντομα θα ανακοινωθούν και οι δράσεις του κάτω χώρου με ονόματα και συνεργασίες που θα συζητηθούν. Για την ώρα η πόρτα του Passport Κεραμεικός κλείνει πίσω μου και βγαίνω στην Κεραμεικού γεμάτη εικόνες. Εικόνες από ένα χώρο στον οποίο έζησα όμορφες -επαγγελματικές και όχι μόνο- στιγμές αλλά και εικόνες από ένα χώρο που θα αγαπήσω πολύ. Γιατί οι χώροι πολιτισμού δεν είναι μόνο οι τοίχοι, τα τραπέζια, οι σκηνές και τα μικρόφωνα, είναι κυρίως οι άνθρωποι. Και στην περίπτωση των αδερφών Χουρδάκη, οι άνθρωποι είναι τόσο κεφάτοι και αγαπούν τόσο πολύ αυτό που κάνουν που θα το κάνουν καλά και αυτή τη φορά.Διαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα