Καλημέρα εν λευκώ

Οι Laternative κάνουν ραδιόφωνο, έφτιαξαν με την υπόλοιπη παρέα την popaganda και εξακολουθούν να αγαπούν τα έντυπα
O Παναγιώτης Μένεγος και ο Σταύρος Διοσκουρίδης λένε τη δική τους καλημέρα από τον En Lefko 87,8 κάθε πρωί στις 8. Εκτός από αυτό, οι αγαπημένοι Laternative των ερτζιανών ανήκουν στην ιδρυτική ομάδα του popaganda.gr, εκδίδουν βιβλία, παίζουν μουσική σε μαγαζιά και συχνάζουν στο κέντρο της πόλης.

Τους συνάντησα στο στέκι τους, το Noel, κάτω ακριβώς από τα γραφεία του site και δίπλα στο βιβλιοπωλείο Φωταγωγός που διατηρεί στη στοά Κουρτάκη η μητέρα του Σταύρου. Δημοσιογράφοι και οι δύο, συνεχώς δικτυωμένοι, μίλησαν μαζί μου για μουσική ανάμεσα σε συμφωνίες, κρίσιμες συνεδριάσεις και Eurogroup.

Η εκπομπή τους στο ραδιόφωνο μετράει πάνω από επτάμισι χρόνια ζωής και οι δυο τους γνωρίστηκαν στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» των «Νέων». Εχουν περάσει από τα free press της Αθήνας και έχουν κοινές καταβολές, μια και είναι σχεδόν συνομήλικοι. Οταν τους ρωτάω τι μουσική παίζουν στην εκπομπή δυσκολεύονται να το προσδιορίσουν, αν και όταν ρωτάω για τα ελληνικά η πρώτη αυθόρμητη απάντηση του Σταύρου είναι όχι. Επιλέγουν ωστόσο ό,τι αξίζει και πιστεύουν ότι είναι καλό, σε οποίο είδος και αν ανήκει, ακόμα και ελληνικά.

laternative3

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη υπάρχουν τρία διαφορετικά πράγματα στη μουσική που ακούν. Αυτή που βάζουν στην εκπομπή, αυτή που επιλέγουν στα μαγαζιά που παίζουν και η μουσική που ακούνε σπίτι τους που είναι και η μόνη που έχει το απόλυτα δικό τους στίγμα. Σπάνια όμως αυτά τα τρία συναντιούνται μεταξύ τους. Το ραδιόφωνο έχει κάποιους περιορισμούς από το ύφος του σταθμού και την ώρα της εκπομπής και στα μαγαζιά πρέπει να συντονίζεσαι με το είδος της βραδιάς. Ωστόσο το κοινό σημείο των δύο είναι η ηλεκτρονική μουσική και οι μουσικές αναφορές λόγω ηλικίας όπως το indie και οι κλασικοί δίσκοι.

Τους ρωτάω τι ακούει η Αθήνα στις 8 το πρωί και μου απαντούν ότι η πόλη ακούει αυτά που ξέρει. Ειδικά το πρωί δεν θέλει ο ακροατής να ψάχνεται και να σκέφτεται αν αυτό που ακούει του αρέσει ή όχι, αυτά είναι για μετά το απόγευμα. Οπότε, αν και είναι μέρος της δουλειάς τους και προσωπικό τους στοίχημα, δεν είναι εύκολο να περάσουν ένα τραγούδι που τους αρέσει αλλά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό.

Οι Laternative όμως δεν κάνουν μια καθαρά μουσική εκπομπή. Ασχολούνται με την επικαιρότητα, σχολιάζουν τις ειδήσεις και διαβάζουν πρωτοσέλιδα. Αυτό το τελευταίο είναι μάλλον και η αγαπημένη τους συνήθεια. Το κάνουν με χαρά και διαπιστώνουν συνεχώς τις ομοιότητες ανάμεσα στα πρωτοσέλιδα διαφορετικών εφημερίδων, αλλά και διαφορετικών εβδομάδων. «Σιγά σιγά νομίζεις ότι διαβάζεις την Πέμπτη το πρωτοσέλιδο που προηγούμενου μήνα», σχολιάζει ο Σταύρος, για να συμπληρώσει ότι «αν ξαφνικά γινόταν κάτι και εξαφανίζονταν οι εφημερίδες θα έπρεπε να βρούμε ένα τρόπο να συνεχίσουν να βγαίνουν πρωτοσέλιδα». Σύμφωνα με τον Παναγιώτη «επειδή ο κόσμος το πρωί έχει ήδη ενημερωθεί για τις σημαντικές ειδήσεις αυτό που εκείνοι προσπαθούν να κάνουν είναι να αποκωδικοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνονται τα πρωτοσέλιδα».

laternative2

Μιλώντας για ενημέρωση αναρωτιέμαι ποιο είναι το πρώτο site που διαβάζουν το πρωί, εκτός φυσικά από την popaganda. «Αυτό της αστυνομίας για να δω την κίνηση, επειδή τη λέμε στην εκπομπή», λέει ο Σταύρος γελώντας, αλλά με διαβεβαιώνει, όπως και ο Παναγιώτης, ότι όντως διαβάζουν πρώτα την popaganda για να δουν ότι όλα έχουν γίνει σωστά. «Αν είσαι μέσα σε αυτή τη δουλειά ξέρεις ότι στις 7 το πρωί δεν θα διαβάσεις τίποτα καινούργιο στο διαδίκτυο. Θα υπάρχουν οι βραδινές ειδήσεις, το πολύ πολύ να διαβάσεις κάπου την κόντρα της Χρυσοβελώνη με τον Αδωνι σε κάποια πρωινή εκπομπή, αλλά αυτή είναι άχρηστη πληροφορία», αναφέρει ο Σταύρος για να συμπληρώσει ο Παναγιώτης ότι «για να είμαστε ειλικρινείς, το πρώτο site που μπαίνουμε κάθε μέρα είναι το Facebook και από εκεί οδηγούμαστε στα υπόλοιπα».

Οι Laternative κάνουν ραδιόφωνο, έφτιαξαν με την υπόλοιπη παρέα την popaganda και εξακολουθούν να αγαπούν τα έντυπα. Αν η popaganda ήταν free press θα ήταν πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα με διαβεβαιωνούν αλλά συμφωνούν και οι δύο ότι τα έντυπα έχουν μια δομή, αρχή, μέση και τέλος και συγκεκριμένες επιλογές που δεν είναι εύκολο να κρατήσεις σε ένα σαιτ. Ωστόσο στην popaganda προσπαθούν να έχουν συγκεκριμένη δομή κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα και ελπίζουν ότι συνεχώς θα βελτιώνονται. Η αρχική τους ιδέα ήταν άλλωστε να παράγουν πρωτογενές υλικό τόσο σε κείμενο όσο και σε φωτογραφία – και αυτό είναι σίγουρα ένα στοίχημα που έχουν πετύχει.Διαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα