Η ιστορία τους… αλλιώς

Ο Αβελάρδος και η Ελοΐζα βρίσκουν στέγη στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και ο Γιάννης Καλαβριανός μιλά για την ανανεωμένη παράσταση
Ίσως πρόκειται για την απόλυτη ιστορία αγάπης. Ίσως πάλι να είναι και κάτι περισσότερο από αυτό… Μετά τις δύο sold out παραστάσεις τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ Αθηνών η ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοΐζας ζωντανεύει ξανά από τις 8 Οκτωβρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Αυτή τη φορά όμως μας περιμένει μία εντελώς διαφορετική θεατρική εμπειρία, αφού ο Γιάννης Καλαβριανός έχει προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές τόσο ως προς το κείμενο του έργου, όσο και σε ό,τι αφορά την σκηνοθετική του ματιά.

Η Ελένη Κοκκίδου, ο Γιώργος Γλάστρας και η Χριστίνα Μαξούρη μας ταξιδεύουν στο Παρίσι του 12ου αιώνα για να μας διηγηθούν εκ νέου αυτή τη συγκλονιστική, αληθινή ιστορία αγάπης ανάμεσα στον κληρικό Αβελάρδο και τη νεαρή Ελοΐζα. Σε μία εποχή που η Εκκλησία κατείχε την απόλυτη εξουσία με ό,τι σκοταδιστικό συνεπάγεται αυτό, ο Αβελάρδος ήταν μία μεγάλη φωτεινή εξαίρεση. Εξαιρετικά μορφωμένος, φιλόσοφος και καθηγητής θεολογίας, είχε ήδη αποκτήσει μία ευρύτατη φήμη στα 40 του χρόνια και το μέλλον του προοιωνιζόταν λαμπρό με τον ίδιο να ανέρχεται σύντομα στα ανώτατα εκκλησιαστικά αξιώματα. Κάπου εκεί όμως ήρθε ο έρωτας. Και ανέτρεψε τα πάντα…

«Ο Εφημέριος του Παρισιού του εμπιστεύεται την 16χρονη ανιψιά του, την Ελοΐζα, προκειμένου να γίνει ο δάσκαλός της. Οι δυο τους ερωτεύονται παράφορα», μου αποκαλύπτει ο Γιάννης. «Ο έρωτάς τους δεν μένει κρυφός. Το νέο φτάνει στα αυτιά του Εφημέριου, που εξοργίζεται. Ο Αβελάρδος προτείνει να παντρευτεί την Ελοΐζα, προκειμένου να καταλαγιάσει ο θόρυβος. Εκείνη όμως αρνείται για να μην του ανακόψει την πορεία του προς τα ανώτατα εκκλησιαστικά αξιώματα. Γεννάει το παιδί του. Τελικά επιλέγουν να παντρευτούν, αλλά ο γάμος να παραμείνει κρυφός. Ο Εφημέριος όμως, που θεωρεί ότι έχει εξευτελιστεί δημοσίως, βάζει δολοφόνους να μπουν στο σπίτι του Αβελάρδου. Τον αφήνουν ευνουχισμένο να πεθάνει από ακατάσχετη αιμορραγία. Εκείνος όμως επιζεί».

avelardos2

Ευνουχισμένος, ντροπιασμένος και ακυρωμένος, με τις πύλες του Παραδείσου να φαντάζουν πλέον κλειστές, σύμφωνα με τις Γραφές, ο Αβελάρδος επέλεξε να κλειστεί σε μοναστήρι. Το ίδιο έκανε και η Ελοΐζα. Δεν ξαναείδαν ο ένας τον άλλον ποτέ. Για τα επόμενα 20 χρόνια οι δυο τους επικοινωνούσαν μέσω επιστολών. Όταν ο Αβελάρδος πέθανε, η Ελοΐζα ζήτησε όταν πεθάνει κι αυτή να την θάψουν δίπλα του. Η επιθυμία της δεν πραγματοποιήθηκε παρά μόνο 700 χρόνια μετά, όταν η Ιωσηφίνα Βοναπάρτη έδωσε εντολή να ενταφιαστούν τα οστά τους σε κοινό τάφο στο κοιμητήριο του Père Lachaise στο Παρίσι.

«Η νέα εκδοχή της παράστασης οργανώνεται γύρω από το ξαναγραμμένο κείμενό της», μου εξηγεί ο Γιάννης. «Οι τρεις ηθοποιοί, εστιάζουν στην ερωτική ιστορία του Αβελάρδου και της Ελοΐζας, χωρίς να προσπαθούν να κάνουν μια βιογραφία ολόκληρης της ζωής τους και αφηγούνται τα γεγονότα από τη γνωριμία τους μέχρι και το 1817, χρονιά που χτίστηκε ο κοινός τους τάφος».

Τόσο ο 13μελής χορός, όσο και οι βιντεοπροβολές, που πρωταγωνιστούσαν στο αρχικό ανέβασμα του έργου, τώρα απουσιάζουν. «Ο δραματικός χρόνος έχει μεταφερθεί στο παρόν, τα κοστούμια είναι σύγχρονα και ο νέος σκηνικός χώρος θα μπορούσε να είναι ένα ‘Μουσείο του Αβελάρδου και της Ελοΐζας’, γεμάτος με αναμνηστικά της ζωής τους, αλλά και της προηγούμενης εκδοχής της παράστασης», επισημαίνει ο Γιάννης.

Κάπως έτσι η αφίσα του Φεστιβάλ Αθηνών και τα κοστούμια που φορέθηκαν στην πρώτη παράσταση γίνονται εκθέματα, ανάμεσα στα οποία η Ελένη Κοκκίδου, ο Γιώργος Γλάστρας και η Χριστίνα Μαξούρη, ζωντανεύουν αυτή την τραγική ιστορία αγάπης και μέσα από αυτή μιλούν για όλες τις μεγάλες αγάπες που έρχονται στη ζωή μας και μας κυριεύουν…

Γιατί, όπως εύστοχα παρατηρεί και ο Γιάννης, «ο έρωτας πάντα σε μετατοπίζει. Αποκτάς μία απίστευτη δύναμη. Ίσως τελικά να είναι το μέσο για μία ολοκλήρωση, για μία επίγεια θείωση».

Μην χάσετε τη νέα εκδοχή του «Αβελάρδου και της Ελοΐζας» από την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από τις 8 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.Διαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα