Εσωτερική υποτίμηση εν δράσει

Eσκασε στο Tops φάτσα κάρτα, στο καλό το πεζοδρόμιο της Πατριάρχου Ιωακείμ, το σταντ με την αναγγελία του συμβιβασμού: «Μενού με 10 ευρώ, Μακαρονάδα Ναπολιτέν και Σαλάτα Εποχής». Οκτώ λέξεις, ένας πόνος ψυχής.
Είχα γράψει πριν από κάτι εβδομάδες ότι άρχισε και το Κολωνάκι ακόμη να υποχωρεί στο μέτωπο της εσωτερικής υποτίμησης. Ετσι είναι, έρχεται κάποια στιγμή που πέφτουν και τα τελευταία οχυρά. Πέφτει και η Σκομπία, όπως αποκαλούσαν τη μικρή πλατεία και τα πέριξ της οι Αριστεροί συμπολίτες μας. Λόγω αμύνης από τον στρατηγό Σκόμπυ και τους Βρετανούς φαντάρους του, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Ε λοιπόν, αυτό που δεν κατάφεραν ο Μάρκος Βαφειάδης και ο ΕΛΑΣ, το κατάφερε ο Σόιμπλε.

Και εξηγούμαι, για να μη συνεχίσω την παρελθοντολογία. Πρώτο φρούριο που σήκωσε λευκή σημαία ήταν το πάλαι ποτέ άντρο των Νεοδημοκρατών JK. Σας τα είχα πει όλα με λεπτομέρειες, να μην επαναλαμβάνομαι τώρα. Μην ξεχνάμε όμως ότι το εν λόγω μπαρ-καφέ-ρεστοράν βρίσκεται στην κάτω μεριά της πλατείας, την πιο «νορμάλ» ας πούμε – δεν τολμώ να την αποκαλέσω «λαϊκή». Κάπως δικαιολογείτο η συνθηκολόγηση. Στην πάνω μεριά από την άλλη, ούτε βήμα πίσω. Ψηλά η σημαία του ξεπουπουλιάσματος. Ωσπου αφίχθη και εκεί η κρίση.

ypotimisi_03

Κι έσκασε στο Tops φάτσα κάρτα, στο καλό το πεζοδρόμιο της Πατριάρχου Ιωακείμ, το σταντ με την αναγγελία του συμβιβασμού: «Μενού με 10 ευρώ, Μακαρονάδα Ναπολιτέν και Σαλάτα Εποχής». Οκτώ λέξεις, ένας πόνος ψυχής. Για τη χαμένη τιμή του Κολωνακίου, για την τιμή των όπλων και της γκλαμουριάς, που μεταφράστηκαν ξαφνικά σε νούμερα και αριθμούς. Θα έπρεπε ίσως να αναρωτηθώ πού οδεύουμε, αν δεν μου το είχε ήδη υπενθυμίσει η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ!

ypotimisi_04

ΥΓ: Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως, στο μισοκρυμμένο ταβερνείο εκεί δίπλα στην Ακαδημίας, οι τιμές σπάνε ρεκόρ. Δευτέρα, μακαρόνια με κιμά συν σαλάτα 4 ευρώ. Τρίτη, πατάτες με αυγά και λουκάνικα, 4 ευρώ επίσης. Και πάει λέγοντας, ό,τι πάρεις 4 ευρώπουλα, που λέγανε και στις πανηγύρεις. Το λέγανε τουλάχιστον όταν ήμουν εγώ πιτσιρικάς, πολύ πριν πάρει φόρα ο Κασιδιάρης…

Εσωτερική υποτίμηση εν δράσει (the return)

Λίγο μετά που έπεσε η Χούντα στην Ελλάδα (ναι, ναι, κυρία μου, γνωρίζω πολύ καλά τι φωνάζατε στο Σύνταγμα), έγινε μια προσφορά που χάλασε κόσμο. Βιβλία με το κιλό! Το ήθελε η εποχή, βλέπετε, να κυκλοφορείς με ένα αμπέχονο στην πλάτη και ένα βιβλίο στο χέρι. Οποιο βιβλίο και αν ήταν αυτό, αρκεί να παρίστανες πως το διάβαζες με αφοσίωση ολοκληρωτική. Μόνο έτσι μπορούσες να επιζήσεις στο κουλτουρέ κλίμα της εποχής.

Οπως αντιλαμβάνεσθε λοιπόν, η προσφορά χάλασε κόσμο. Τόσο από τη μία πλευρά, που είχε βαρεθεί να πληρώνει χρυσά τα κάθε είδους λογοτεχνήματα, όσο και από την άλλη, που υποστήριζε ότι τα βιβλία είναι πνευματικές προσφορές και δεν γίνεται να τις βάζεις στη ζυγαριά. Θόρυβος, καβγάς, φασαρία. Αλλο που δεν ήθελε, βέβαια, ο βιβλιοπώλης της οδού Ιπποκράτους, που συνέχισε να μοσχοπουλάει το εμπόρευμα. Ακόμη και εγώ τον πρόλαβα όταν πρωτοήρθα στην Αθήνα, στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

ypotimisi_01

Πώς τον θυμήθηκα; Εν ολίγοις, αναδύθηκε από τη μνήμη μου προ ολίγων ημερών την ώρα που βολτάριζα στο Παγκράτι. Πηγαίνοντας για τσουρέκια στο Lido, πέρασα από την οδό Φρύνης και στο χώρο που μέχρι πρότινος φιλοξενούσε το σινεθέατρο Coronet είδα ότι στεγάζεται πλέον το ρουχάδικο Studio Shop. Εχει καινούργια ενδύματα, έχει και από δεύτερο χέρι, διαλέγεις τι θέλεις και το εναποθέτεις στη ζυγαριά. Μόλις 11,5 ευρώ τα 500 γραμμάρια (23 ευρώ το κιλό, για να μην μπερδεύεστε), ανεξαρτήτως αν είναι βαμβακερά, μάλλινα ή δερμάτινα. Βρεγμένα μόνο προσέξτε να μην είναι (παλαιό κόλπο των κάθε είδους γεωργοκτηνοτρόφων), γιατί θα τα πληρώσετε χρυσά!Διαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα