Ενα φάντασμα τριγυρνάει στην πόλη

Μια ανοιχτή, ζωντανή και ανατρεπτική ερευνητική διαδικασία που συνδυάζει το θέατρο, τη λογοτεχνία και τα εικαστικά
Το εργαστήρι του δημιουργού θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν οι θεατές που θα βρεθούν από αυτή την Πέμπτη 13 Μαρτίου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αίθουσα Νέων Εργων. «Το Φάντασμα φεύγει/Ρητορική εγκατάσταση ή μια θεατρική εμπειρία», θα μεταφέρει το κοινό στο εργαστήρι του δημιουργού μέσα από μια ανοιχτή, ζωντανή και ανατρεπτική ερευνητική διαδικασία που συνδυάζει το θέατρο, τη λογοτεχνία και τα εικαστικά.

Στο έργο ο σκηνοθέτης Αντώνης Γαλέος, οι ηθοποιοί Αλεξία Καλτσίκη και Αντώνης Καρυστινός και ο εικαστικός Βασίλης Βλασταράς διερευνούν δύο διαφορετικούς τρόπους παρουσίασης και ερμηνείας του ίδιου κειμένου, παρουσία κοινού. Το κείμενο προέρχεται από το γνωστό μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ «Φεύγει το φάντασμα» (εκδ. Πόλις, μτφ Κατερίνα Σχινά) και συγκεκριμένα από το δεύτερο κεφάλαιο, όπου ο διάσημος ήρωας, ο συγγραφέας Νέϊθαν Ζούκερμαν, αρχίζει να γράφει σκηνές από το θεατρικό «Εκείνος και Εκείνη», για να «συναντηθεί» με την νεαρή Τζέϊμι, το ερωτικό αντικείμενο του πόθου του, μέσα σε ένα φαντασιακό σύμπαν.

Η δυναμική αντιπαράθεση της πραγματικής ζωής και της μυθοπλασίας στο συγκεκριμένο βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα Φίλιπ Ροθ αποτελεί την υπόθεση εργασίας και στη θεατρική εμπειρία «Το Φάντασμα φεύγει». Ο σκηνοθέτης και οι δύο ηθοποιοί, προσεγγίζουν το κείμενο και τους ρόλους χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές υποκριτικές μεθόδους παρουσιάζοντας κάθε φορά διαφορετικές εκδοχές ερμηνείας του ιδίου διαλόγου.

Καθ΄όλη τη διαδικασία ο εικαστικός Βασίλης Βλασταράς θα διαμορφώνει στο χώρο το σκηνικό της παράστασης, το οποίο θα αποτελεί ταυτόχρονα και εικαστική εγκατάσταση. Οι θεατές θα μπορούν να είναι παρόντες στις πρόβες. Οι πρόβες αποτελούν τις παραστάσεις. Μόλις ολοκληρωθούν το έργο θα «ανέβει» για μία και μόνο φορά, την τελευταία μέρα, λειτουργώντας ως πρεμιέρα και εγκαίνια μαζί.

Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος για το κοινό και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που το Μουσείο παραμένει ανοικτό. Ο θεατής θα βλέπει το σκηνικό/εγκατάσταση και θα ακούει το ηχητικό ντοκουμέντο της πρόβας. Έτσι αποκτά και η ίδια η θεατρική εμπειρία παράλληλες πραγματικότητες. Ακόμη κι όταν το Φάντασμα φεύγει αφήνει στην αίθουσα το ίχνος του.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) Κτίριο Ωδείου Αθηνών
Βασ. Γεωργίου Β’ 17 -19 & Ρηγίλλης (είσοδος επί της οδού Ρηγίλλης), Αθήνα
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη 13, 20, 27 Μαρτίου και 3 Απριλίου 5-9μμ
Παρασκευή 14, 21, 28 Μαρτίου και 4 Απριλίου 5-7μμ
Σάββατο 15, 22, 29 Μαρτίου και 5 Απριλίου 5-7μμ
Κυριακή 16, 23, 30 Μαρτίου και 6 Απριλίου 5-7μμ
Δευτέρα 7 Απριλίου 7-11μμ
Συγγραφέας: Φίλιπ Ροθ
Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά
Σκηνοθεσία: Αντώνης Γαλέος
Παίζουν: Ηθοποιός Α: Αντώνης Καρυστινός, Ηθοποιός Β: Αλεξία Καλτσίκη, Εικαστικός: Βασίλης Βλασταράς
Συντονισμός: Κασσιανή Μπένου – Σταμάτης Σχιζάκης
Απαιτείται προ-κράτηση θέσης. Η παρακολούθηση θα γίνεται χωρίς εισιτήριο με σειρά προτεραιότητας. Μέγιστη χωρητικότητα 30 άτομαΔιαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα