Ενα καρτέλ τέχνης

Η παράσταση “Shopping and Fucking” ανεβαίνει σε έναν νέο τεχνοχώρο του Βοτανικού, το Cartel
Σε ένα παλιό μηχανουργείο στο Βοτανικό, ανάμεσα σε αποθήκες και μάντρες υλικών ανακύκλωσης, γεννήθηκε το Cartel. Ένας τεχνοχώρος που έχει σκοπό να στεγάσει όλες τις καλλιτεχνικές επιλογές της ομώνυμης ομάδας και ταυτόχρονα να παρέχει βήμα σε θεατρικές ομάδες και καλλιτεχνικές κολλεκτίβες όλων των μορφών τέχνης και έκφρασης. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του χώρου είναι τα σκηνικά, τα οποία σε κάθε παράσταση είναι φτιαγμένα από υλικά ανακύκλωσης, και η τιμή του εισιτηρίου που είναι πάντα χαμηλή, με μία μέρα την εβδομάδα να παρουσιάζεται παράσταση δωρεάν για ανέργους.

Το εγχείρημα είναι μια ιδέα του Βασίλη Μπισμπίκη, του Παναγιώτη Σούλη και της Φαίης Τζήμα, οι οποίοι και σήκωσαν την αυλαία του χώρου με το έργο “Striptease” του Σλάβομιρ Μρόζεκ, το οποίο παρουσιάζεται για μια ακόμα Τρίτη στις 25 Μαρτίου. Τη σκυτάλη θα πάρει το “Shopping and Fucking” του Μαρκ Ρέιβενχιλ σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη, για 15 παραστάσεις – έως τις 13 Απριλίου.

shopping_and_fucking

Ο Βρετανός συγγραφέας, γεννημένος το 1966, είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους της γενιάς του και εκπρόσωπος του περίφημου κινήματος του in-yer-face theatre. Το πρώτο του έργο, ένας διάλογος διάρκειας δέκα λεπτών με τίτλο “Fist”, αποτέλεσε έναυσμα για τη δημιουργία του ολοκληρωμένου πια έργου “Shopping and Fucking”.

Η σύγχυση και η ηθική κατάρρευση μιας κοινωνίας που αδυνατεί να δώσει ερείσματα μέσα από αξίες και μεγάλες ιδέες, η υπερτίμηση του χρήματος και των υλικών αγαθών οδηγούν τα πρόσωπα του έργου του Ρέιβενχιλ σε ψευδαισθησιακούς παραδείσους και ηδονιστικούς κόσμους αυτοκαταστροφής.

shopping_and_fucking2

Οι ήρωες, παρορμητικοί και έξω από τα όρια, βρίσκονται σε έναν χώρο υπό κατάληψη. Εθίζονται, καταναλώνουν και καταναλώνονται. Αιχμάλωτοι του γρήγορου και του φτηνού, τροφοδοτούνται από χημικές ουσίες και οδηγούνται στα άκρα. Γίνονται πιόνια ενός διεφθαρμένου, αλλά και επιτυχημένου ενήλικα που τους προσφέρει δουλειά, εξαγοράζοντας τα όνειρα τους και οδηγώντας τους στο απόλυτο αδιέξοδο.

Το “Shopping and Fucking” ανέβηκε από τους Out of Joint Theatre Company στο Royal Court Theatre στο Λονδίνο το Σεπτέμβριο του 1996. Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά το 1997, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

shopping_and_fucking3

Cartel
Αγ. Άννης & Μικέλη 4
Παραστάσεις: Παρασκευή-Κυριακή στις 21.00, μέχρι τις 13/4
Μετάφραση: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης
Σκηνικά: Ζωή Πυρίνη
Κοστούμια: Νότα Μπενετάτου, Μαρία Κοντοδήμα
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Φωτογραφίες: Red Box Studio
Παίζουν: Ελεονώρα Αντωνιάδου, Απόστολος Κρίτσας, Δημήτρης Νικολαίδης, Αγγελική Παρδαλίδου, Στέλιος Τυριακίδης
Εισιτήρια: 10 και 8 ευρώ. Στις 24/3, 31/3, 7/4 η είσοδος είναι ελεύθερη σε ανέργουςΔιαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα