Δυο εκατ. δολάρια για ένα τραγούδι!

Για περισσότερο από 2 εκατ. δολάρια πωλήθηκαν οι χειρόγραφοι στίχοι του Bob Dylan για το τραγούδι «Like a Rolling Stone».
Εσύ μέχρι πόσα χρήματα θα έδινες για να αποκτήσεις ένα από τα μεγαλύτερα ενθύμια του αγαπημένου σου καλλιτέχνη; Πριν βιαστείς να απαντήσεις, σκέψου ότι υπάρχουν άνθρωποι με πολύ – πολύ μεγαλύτερο πορτοφόλι από το δικό σου εκεί έξω. Σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s λοιπόν που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη, οι χειρόγραφοι στίχοι του Bob Dylan για το τραγούδι «Like a Rolling Stone» πωλήθηκαν για περισσότερο από 2 εκατ. δολάρια (περίπου 1,5 εκατ. ευρώ)!

Το συγκεκριμένο τραγούδι, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της μεταπολεμικής εποχής, έγινε έτσι το πιο ακριβό χειρόγραφο ροκ μουσικής που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Το ρεκόρ κατείχαν μέχρι τώρα οι -επίσης χειρόγραφοι- στίχοι του John Lennon για το “A Day in the Life”, το τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, οι οποίοι είχαν πουληθεί για 1,2 εκατομμύρια δολάρια. «Είναι πάντα ευχάριστο να κάνεις ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Είχαμε κάνει υψηλές προβλέψεις και πράγματι επιβεβαιωθήκαμε», δήλωσε ο Richard Austin, επικεφαλής του οίκου για το τμήμα βιβλίων και χειρογράφων. «Είμαι θαυμαστής του Dylan και εγώ ο ίδιος», πρόσθεσε, «και πιστεύω ότι είναι ένα από τα πιο ωραία πράγματα που έχουν περάσει από τα χέρια μου».

Τη δεύτερη πιο ακριβή πώληση της δημοπρασίας κατάφεραν οι χειρόγραφοι στίχοι του “A Hard Rain’s A-Gonna Fall”, και πάλι του Dylan, οι οποίοι συγκέντρωσαν 485 χιλ. δολάρια, ενώ στην τρίτη βρέθηκε το υβριδικό μουσικό όργανο Vox με 305 χιλ. δολάρια. Το συγκεκριμένο το είχε δωρήσει ο εμπνευστής του στους Beatles το 1964.

02

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη δημοπρασία, υπό τον τίτλο “A Rock & Roll History: Presley to Punk”, ήταν η πρώτη του οίκου Sotheby’s αφιερωμένη στην μουσική ιστορία εδώ και μία δεκαετία. Συνολικά κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 4 εκατ. δολαρίων, με το 67% των αντικειμένων της συνολικά να βρίσκουν αγοραστή.Διαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα