Δήμοι αυτοκρατορίες

Είναι κρίσιμες οι δημοτικές εκλογές του 2014; Ξαναρωτάω: Είναι κρίσιμες οι δημοτικές εκλογές του 2014; Τρίτη φορά δεν θα το γράψω, αλλά γνωρίζω από τώρα τις απαντήσεις κάποιων γνωστών μου. «Δεν πάω καλύτερα για ψάρεμα;», «Ασε με, άσε με, προσπαθώ να συγκεντρωθώ στην τουίτα», «Εμένα όποιος δήμαρχος και να βγει το ίδιο μου κάνει». Μαζί με το απαραίτητο «δέν ξέρω/ δεν απαντώ», μπορεί να προκύπτει και πλειοψηφία.

Δυστυχώς; Δυστυχώς λέω εγώ και το γιατί θα σας το εξηγήσω. Πρώτον η Αθήνα δεν σηκώνει άλλη αδιαφορία από τους πολίτες της. Αν δεν μπούμε εμείς μπροστά και δεν αποφασίσουμε ενσυνείδητα για την πόλη μας, είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο Γιαραμπής δεν θα κάνει τον κόπο να τη σώσει. Ούτε καν να τη συντηρήσει στη σημερινή της κατάσταση. Θα μας πάρει όλους ο διάολος και θα μας πάει τσάρκα.

Η δική μας η δουλειά είναι να αποδώσουμε ευθύνες και να αναγνωρίσουμε τις θετικές πρωτοβουλίες. Δούλεψε σωστά ο δήμαρχος; Πέτυχε τους στόχους του; Τον ξαναθέλουμε ή θα ήταν καλύτερα να δοκιμάσουμε κάτι άλλο; Και αυτός ο άλλος ή η άλλη τι θα είναι; Ανθρωπος που θέλει να εργαστεί για την Αθήνα ή celebrity που νοιάζεται μόνο για την αναγνωρισιμότητά του; Και η αντιπολίτευση στον Δήμο τι έκανε; Λειτούργησε εποικοδομητικά ή αρκέστηκε στις κορώνες; Πρότεινε κάτι, διεκδίκησε κάτι, αντιστάθηκε σε κάτι; Μην τα ρίχνουμε όλα στον Καμίνη παρακαλώ, υπάρχει και άλλος κόσμος στην αίθουσα…

Μάλιστα, οι εκλογές του χρόνου είναι κρίσιμες. Διότι δεν είναι μόνο τα πεζοδρόμια στη μέση και τα σκουπίδια και ο φωτισμός και πες στα πρεζόνια να μην κατουράνε πίσω από τους κάδους. Είναι και ζήτημα ανάπτυξης προς ένα μέλλον που αυτή τη στιγμή χτίζεται ερήμην μας. Είναι και θέμα συνολικότερης γεωστρατηγικής!

Το λέω αυτό και καταλαβαίνω πως κάποιοι από εσάς έχουν ήδη τηλεφωνήσει στο Δαφνί και μου έχουν παραγγείλει το πουκάμισο με τα μακριά μανίκια. Ευχαριστώ για την πρωτοβουλία, αλλά δεν το βγάζω από το μυαλό μου το σενάριο. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, περιλαμβάνεται στην ανάλυση για το αύριο του κόσμου που ετοιμάζει κάθε πέντε χρόνια το United States Νational Intelligence Unit. Και την ανάλυση αυτή δεν τη στέλνει στον Μητσάρα να τη μοστράρει πίσω από τον πάγκο του Πανιωνίου. Την παραδίδει πρώτα στη CIA και ακολούθως κυκλοφορεί και μια έκδοση (λογοκριμένη υποθέτω…) για το ευρύ κοινό.

Η φετινή έκδοση λοιπόν ονομαζόταν “Alternative Worlds” και ανάμεσα στα άλλα σενάρια περιλάμβανε και εκείνο του “Nonstate World”. Μιας υφηλίου σαν να λέμε όπου οι κρατικές οντότητες δεν θα έχουν εξαφανιστεί, αλλά θα συνυπάρχουν με εξουσίες παράλληλες. Βλέπε για παράδειγμα τις δημαρχίες, που θα συγκεντρώνουν όλο και περισσότερη ισχύ όσο περνούν τα χρόνια. Οπως σημείωσε και ο στοχαστής Πάραγκ Κάνα στη σχετική ανάλυσή του στους “New York Times”, οι επόμενοι παγκόσμιοι ηγέτες δεν θα είναι οι πρόεδροι ή οι βασιλιάδες, θα είναι οι δήμαρχοι. Και προσέθεσε χαρακτηριστικά κάτι που είχε δηλώσει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ: «Δεν με πολυνοιάζει τι λέει η Ουάσιγκτον…»

Τόσο δυνατός! Θα μου πείτε βέβαια άλλο η Νέα Υόρκη και άλλο η Αθήνα. Συμφωνώ, πλην όμως οι ρόλοι που θα κληθούν να αναλάβουν οι δήμαρχοί τους τα επόμενα έτη δεν θα διαφέρουν και πολύ. Γιατί θα βρεθούν να κουμαντάρουν μίνι αυτοκρατορίες, με διαρκώς αυξανόμενη ισχύ και σημασία. Και αν ο Δήμος Αθηναίων σας μοιάζει σήμερα μια μικρή οντότητα, σκεφτείτε ένα μέλλον με Δήμο μητροπολιτικό των εκατομμυρίων. Θα αφήνουν τα υπουργεία τους οι μεγαλόσχημοι για να τον υπηρετήσουν ή δεν θα τα αφήνουν;Διαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα