Βιοπορίζοντας την μπάντα

Η μπάντα συγκροτήθηκε στην Κέρκυρα το φθινόπωρο του 1993 από τον Παντελή Δημητριάδη και τον Γιώργο Αρβανιτάκη μαζί με δύο σχολικούς τους φίλους και σύντομα απέκτησαν cult φήμη στους underground μαθητικούς κύκλους του νησιού, στηριζόμενοι σε μια σειρά από ανεπεξέργαστες, άχρονες “no-fi” σπιτικές ηχογραφήσεις trash αισθητικής, προϊόντα μιας ακόρεστης τάσης για καταγραφή των εφηβικών παροξυσμών και των ανεξάντλητων σχολικών αστείων και ακροτήτων.

Με την προσχώρηση και του Αλέξανδρου Μακρή μετά το 2001, η… παρακαλλιτεχνική δραστηριότητα του συγκροτήματος απέκτησε νέα πνοή. Από τότε, οι Κόρε. Υδρο. μετρούν τρεις επίσημες δισκογραφικές δουλειές, που έχουν γίνει δεκτές με ενθουσιασμό από τους κριτικούς και το κοινό. «Αν όλα τέλειωναν εδώ» (2003, Wipe Out Records), «Φτηνή ποπ για την ελίτ» (2006, ΕΜΙ/Capitol), «Ολη η αλήθεια για τα παιδιά του ’78» (2009, σε CD από την Capitol/EMI και σε συλλεκτικό διπλό LP από την Inner Ear). Σήμερα, οι Κόρε. Υδρο. είναι ο Παντελής Δημητριάδης (φωνή) και ο Αλέξανδρος Μακρής (πιάνο), ο Μάριος Πλασκασοβίτης (κιθάρα), ο Παντελής Πέτρου (μπάσο) και ο Αγγελος Σερσέμης (ντραμς), ενώ πίσω από τα εικαστικά βρίσκονται ο Κωνσταντίνος Αμύγδαλος και ο Γιώργος Αρβανιτάκης, σταθερά μέλη εδώ και χρόνια.

Ο βασικός δημιουργός και ιδρυτικό μέλος των Κόρε. Υδρο., Π.Ε. Δημητριάδη, γνήσιο παιδί της γενιάς του ’78, μας μίλησε -από την Κέρκυρα από όπου και βρίσκεται- για την πολυτάραχη δραστηριότητα της μπάντας.

«Τα θυμόμαστε όλα και αρρωσταίνουμε, γιατί μας λείπουν όλα», ξεκινάει την εξιστόρηση ο Παντελής απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα πρώτα πιο αθώα χρόνια του συγκροτήματος. Σίγουρα, από το ξεκίνημα των Κόρε. Υδρο. έχουν αλλάξει πολλά, τόσο στη σύνθεση όσο και στην εξέλιξη της δουλειάς τους. Παρόλα αυτά και παρά την ευρύτερη αποδοχή της μπάντας, δεν σκέφτηκαν ποτέ να «μετακομίσουν» στην Αθήνα.

«Ο σκληρός πυρήνας κατάγεται από την Κέρκυρα, πλαισιωμένος από φοιτητές του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, χωρίς τους οποίους τα πράγματα θα ήταν πρακτικά πολύ πιο δύσκολα για μας. Η καθημερινότητα στην Κέρκυρα είναι όπως ο καθένας τη φτιάχνει για τον εαυτό του», θα μου πει ο Παντελής. «Δεν ήρθαμε στην Αθήνα, γιατί ποτέ δεν είδαμε τους ΚΥ ως όχημα μιας κάποιας καριέρας στον χώρο της καλλιτεχνίας. Εξάλλου, η εντοπιότητα ήταν πάντα συστατικό στοιχείο των ΚΥ, όχι ως μύθος, αλλά ως πραγματικότητα».

Οι Κόρε. Υδρο. είναι ένα ομολογουμένως επιτυχημένο συγκρότημα. Αυτό, ωστόσο, δεν συνεπάγεται ότι τα μέλη του βιοπορίζονται από τη μουσική. Ο Παντελής, έχοντας σπουδάσει Γλωσσολογία, ασχολείται περιστασιακά με τη διδασκαλία ελληνικών ως ξένης γλώσσας και ομολογεί χαρακτηριστικά: «Μέχρι στιγμής εμείς βιοπορίζουμε την μπάντα», ενώ, όταν τον ρωτάω αν θα επιθυμούσε να βιοποριστεί από αυτή, δηλώνει με ειλικρίνεια: «Νομίζω πως, ειδικά στις μέρες μας, κάθε σώφρων άνθρωπος θα επιθυμούσε τον βιοπορισμό από όπου και αν προέρχεται».

Αναρωτιέμαι αν η ταραχώδης εποχή που διανύουμε επηρεάζει τα τραγούδια των Κόρε. Υδρο. Ο ίδιος αναφέρει ότι γράφει κυρίως όταν συμβαίνουν γεγονότα συναισθηματικής τάξεως στη ζωή του και τα τραγούδια των ΚΥ έχουν κατά βάση ερωτικό περιεχόμενο. «Εμπνέομαι από προσωπικά βιώματα, εφορμώντας είτε από εμένα τον ίδιο είτε από καταστάσεις και γεγονότα του περιβάλλοντός μου. Δεν θεωρώ ότι κάνω κοινωνικό σχολιασμό ούτε ο αυτοσαρκασμός αποτελεί αυτοσκοπό για μένα. Η τέχνη των Κόρε. Υδρο. είναι στρατευμένη μόνο στη συγκίνηση και απευθύνεται σε όσους μπορούν να αντλήσουν κάποια συγκίνηση από αυτήν».

Δεν ξεχωρίζει κάποια από τις τρεις ολοκληρωμένες δισκογραφικές δουλειές των Κόρε. Υδρο., σημειώνοντας ότι αποτελούν μη συγκρίσιμες αξίες. Ανακοινώνει, ωστόσο, για πρώτη φορά ότι σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει από την Inner Ear σε cd και digital album (και λίγο αργότερα σε βινύλιο) το τέταρτο άλμπουμ των Κόρε. Υδρο. με τίτλο «Απλές ασκήσεις στον υπαρξισμό». Εκμυστηρεύεται στους αναγνώστες της “Metropolis” ότι τα τραγούδια -που ηχογραφήθηκαν ζωντανά στο νέο στούντιο του συγκροτήματος στην Κέρκυρα- έχουν γραφτεί με αφορμή γεγονότα υπαρξιακής τάξεως και σχετίζονται με τη γενικότερη κρίση που μαστίζει τον τόπο μας.

Εχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την τελευταία εμφάνιση της μπάντα στο Gagarin 205. «Τι έγινε, δεν σας αρέσουν τα live;» τον ρωτάω και εκείνος σπεύδει να διευκρινίσει: «Δεν υπάρχει κοινή απάντηση σε αυτό. Προσωπικά μου αρέσει πολύ το live, το ευχαριστιέμαι, τα ‘πολλά’ live όχι. Στην Κέρκυρα εμφανιζόμαστε πολύ πιο σπάνια από ό,τι στην Αθήνα». Η απάντησή του μου κινεί την περιέργεια και συνεχίζω… «Μήπως σας αρέσει να είστε ‘στο παρασκήνιο’ και να σας επιθυμεί το κοινό»; «Μας αρέσει και αυτό, γιατί να το κρύψουμε; ‘Η ελάχιστη παρουσία είναι το μυστικό, προπαντός στον έρωτα’ (Σελίν)», παραδέχεται ο Παντελής, χρησιμοποιώντας ευφυώς το απόσπασμα από το «Ταξίδι στην άκρη της νύχτας» του Σελίν.

Οσο ακριβοθώρητοι και αν είναι, πάντως, ελπίζουμε πως θα κρατήσουν την υπόσχεσή τους και θα τους δούμε τελικά στις 10 Μαΐου στο Gagarin 205… «Σχεδιάζουμε κάποιες εμφανίσεις προς προώθηση του δίσκου στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Inner Ear, μια πιο άμεση επαφή με το κοινό μας και, πάνω από όλα, κάλυψη προσωπικών αναγκών, ψυχολογικής και άλλης τάξεως».

Ο Παντελής αρνείται να κάνει σχέδια για το μέλλον του γκρουπ. «Δεν έχω καμιά σχετική επιθυμία ή φαντασίωση. Go with the flow…» Εχει, όμως, ένα μήνυμα για τους θαυμαστές του συγκροτήματος στην Αθήνα. Το μεταφέρω αυτούσιο μέχρι την αντάμωση μας μαζί τους στη Λιοσίων… «Οταν κοιταζόμαστε στα μάτια νιώθουμε σκιρτήματα (Σ. Γονίδης)».Διαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα