Ανάγνωση… καρέ-καρέ

Μια πρώτη επιτυχής χαρτογράφηση του οπτικοακουστικού πεδίου της δεκαετίας του 1980
Η προ εξαετίας κυκλοφορία του συλλογικού τόμου «Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80» των κοινωνιολόγων Βασίλη Βαμβακά, επ. καθηγητή στο ΑΠΘ, και Παναγή Παναγιωτόπουλου, επ. καθηγητή στο ΕΚΠΑ, από τις εκδόσεις Το Πέρασμα, υπήρξε καινοφανής για τη βιβλιογραφική παραγωγή των τελευταίων δεκαετιών. Με τον προσδιορισμό «κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό λεξικό», το βιβλίο σβήνει και την τελευταία αμφιβολία ότι αξιοποιεί μονάχα μία τυπική λημματογραφική προσέγγιση, καθώς συγκεντρώνει μία σειρά από τις σπουδαιότερες τομές και σύμβολα που χαρακτήρισαν μία δεκαετία σημαντικών αλλαγών -εφορμούμενων από την ίδια την «Αλλαγή» ως το πολιτικοφιλοσοφικό πρόταγμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ-, των οποίων τα αποτελέσματα επρόκειτο εν είδει χιονοστιβάδας να πλήξουν ζωτικά σημεία της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής. Περισσότερο, όμως, η δεκαετία του 1980 πρόκειται για μια δεκαετία πολυστρωματική, ή καλύτερα, διπολική: το 1980 με την πολιτισμική αμφιθυμία, που συμπυκνώθηκε στο μότο «ο επιμένων ελλη-νικά», τη μεγαλόπνοη ανακατασκευαστική της ορμή, την καταναλωτική, συχνά οργιώδη, λαγνεία δεν φέρει σε καμία περίπτωση τα ίδια χαρακτηριστικά με την ίδια εποχή της δημοσιοϋπαλληλικής υπερδιόγκωσης, των πρωτοφανών πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων, της νεανικής παραβατικότητας, του «σοσιαλιστικού μετασχηματισμού» που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Και οι δύο προηγούμενοι πόλοι, ωστόσο, συνιστούν μία μονάδα υπό διερεύνηση, υπό βαθιά μελέτη και κριτική, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που η απώλεια σημασιολογικού πολιτικού δείκτη και η κοινωνική απραξία έχει αυξηθεί σε ανησυχητικά επίπεδα – εξού και η σημασία της επανέκδοσης του «Λεξικού» τον Δεκέμβριο του 2014 από τις εκδόσεις Επίκεντρο.

rebetiko

Εκτός από την αναμενόμενη αναφορά σε λήμματα, όπως «Αλλαγή» ή «Πρασινοφρουρός», το «Λεξικό» περιλαμβάνει -κάτω από τη σκέπη της πολιτισμικής του ταυτότητας- μία μακρά σειρά λημμάτων που αφορούν στο ευρύτερο οπτικοακουστικό πεδίο της δεκαετίας του 1980: στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το βίντεο. Ουσιαστικά, οι επιμελητές αποπειρώνται να χαρτογραφήσουν μία μεγάλη και ανομοιογενή περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται κι εκείνη από μία ενδεικτική τάση της εποχής: τη συνύπαρξη δύο διαφορετικών διαστάσεων, μίας νεωτερικής και προερχόμενης από τις κριτικές προσεγγίσεις της αμφισβήτησης της προηγούμενης δεκαετίας -του 1970- και μίας δεύτερης, εύπεπτης, προσιτής κι ενδεχομένως αντισταθμιστικής της πρώτης. Από το σύνολο των λημμάτων επιλέγουμε χαρακτηριστικά τα παρακάτω παραδείγματα: Ο Γρηγόρης Θεοδωρίδης γράφει για τον Ελληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, την ανανεωτική κινηματογραφική γραφή του στο πλαίσιο μίας επαναδιαπραγμάτευσης της ιστορίας αλλά και της μυθοπλασίας, χωρίς να αποσιωπά τις αμφιθυμικές αντιδράσεις απέναντι στο πλούσιο έργο του, όπως, λόγου χάρη, στο φιλμ «Ο Μεγαλέξαντρος» (1980). Ο Παναγιωτόπουλος στο λήμμα για τον Νίκο Περάκη αναπτύσσει τη θέση του σχετικά με την κοινωνιολογική διείσδυση που επιχειρεί ο σκηνοθέτης με τον κινηματογραφικό του φακό και την κριτική που ασκεί σε παλαιότερες δεκαετίες («Λούφα και παραλλαγή») ή και στη σύγχρονη για εκείνον εποχή («Αρπα Colla», «Βίος και Πολιτεία»), ενώ ο Γιώργος Διακουμάκος επιλέγει να γράψει για τον ασύμβατο με εποχές και ήθη σκηνοθέτη Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος επέλεξε να μιλήσει με αγάπη για το περιθώριο («Γλυκιά συμμορία», 1984) ή να λειτουργήσει με όρους ευρωπαϊκούς και ειδολογικά εξεζητημένους, όπως στον δυστοπικό μετά-αποκαλυπτικό εφιάλτη του φιλμ «Πρωινή περίπολος» (1987).

psaltis

Παράλληλα, τα λήμματα που αφορούν σκηνοθέτες συνυπάρχουν με αντίστοιχες κινηματογραφικές ταινίες της εποχής, οι οποίες όμως συνδέονται με τον δημιουργό τους. Ενα τυπικό παράδειγμα συνιστά το φιλμ «Παραγγελιά» (1980) του Παύλου Τάσσιου, για το οποίο ο Βαμβακάς και η Μαριλένα. Παπαλεξοπούλου Λερχλ αναφέρονται και στη συλλογή εξω-κινηματογραφικών δεδομένων και τεκμηρίων, όπως η διαπραγμάτευση της ίδιας της είδησης για τον Νίκο Κοεμτζή από τον Τύπο της εποχής. Ο Παναγιωτόπουλος στο λήμμα «Η φανέλα με το 9» γράφει για την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία του Παντελή Βούλγαρη (1988) και την προσαρμογή του γνωστού μυθιστορήματος του προσφάτως αδικοχαμένου πεζογράφου μας Μένη Κουμανταρέα. Για τον Νίκο Κούνδουρο, έναν εξαιρετικό δημιουργό με εικαστική ευαισθησία και με πλούσιο κινηματογραφικό έργο ήδη από τη δεκαετία του 1950, γράφει η Μαρία Κομνηνού στο αντίστοιχο λήμμα για το φιλμ «Μπορντέλο» (1984), ενώ για την πολιτική ένταση που προκάλεσε στους κόλπους της Αριστεράς το φιλμ «Ελένη» (1984), που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Νίκου Γκατζογιάννη, γράφει η Κατερίνα Κουτσογιαννάκη.

Paragelia

Στο αντίθετο άκρο, κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (1980) του Νίκου Τζίμα, για την οποία γράφει ο Παναγιωτόπουλος, παρόλο τον πολιτικό διαφωτιστικό ρόλο τους, κατόρθωσαν να δικαιώσουν μακροπρόθεσμα τους εμπλεκόμενους στα αληθινά συμβάντα (όπως στην περίπτωση του Νίκου Πλουμπίδη). Ο Νίκος Πουλάκης στο λήμμα «Ρεμπέτικο» (1983) του Κώστα Φέρρη, όπως και ο Στάθης Βαλούκος, ο οποίος γράφει για την τηλεοπτική σειρά «Το μινόρε της αυγής» (1983-1984), αναφέρονται στη διάχυση της νεο-ρεμπέτικης αισθητικής στην πολιτισμική αρένα των τελών της πρώτης τετραετίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ – μια περίοδο στην οποία αναφέρεται και το λήμμα του Γρηγόρη Θεοδωρίδη για την κινηματογραφική ταινία του Θ. Μαραγκού «Μάθε παιδί μου γράμματα» (1984). Ο Κώστας Ελευθερίου στο λήμμα «Στάθης Ψάλτης» περιγράφει την υποκριτική ικανότητα και τις κωμικές τεχνικές του Ελληνα ηθοποιού σε μία εποχή που η βωμολοχία φυσικοποιείται.

Χαρακτηριστική μνεία θα πρέπει να γίνει στο λήμμα «Καταγγελία», στο οποίο ο Παναγιωτόπουλος κάνει αναδρομή στη φιλμογραφία που αφορά στην παραβατική νεολαία και στον κύκλο των ταινιών που σκηνοθέτησε ένας τυπικός εκφραστής ηθικολογικών ιδεολογημάτων, ο Γιάννης Δαλιανίδης, τον οποίο ονομάζω κύκλο της αλητείας. Επίσης, ο Παναγιώτης Κουστένης στο λήμμα «Χάρρυ Κλυν» περιγράφει την άνοδο και εδραίωση του δημοφιλούς κωμικού και μίμου και πραγματοποιεί μία σύντομη ανάλυση περιεχομένου στο πολιτικά φορτισμένο δισκογραφικό έργο του, σε μία εποχή που η οπτικοακουστική δύναμη ήταν αναμφισβήτητα αδιαπραγμάτευτη.

loyfa

Το πολύπαθο τηλεοπτικό πεδίο σκιαγραφείται κυρίως μέσω σημαντικών αναδιατάξεων που επρόκειτο σταθερά να οδηγήσουν στην απορρύθμιση του: Ο Κύπρος Χατζηαθανασίου γράφει για τους αγώνες εδραίωσης της δορυφορικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, τα σχετικά κανάλια που εξέπεμπαν και την πρόσληψη του κοινού, ενώ για το οριστικό κτύπημα που δόθηκε στην κρατική τηλεόραση και το πέρασμα από ένα μονοπωλιακό καθεστώς σε μία περίοδο εκσυγχρονισμού των ΜΜΕ, γράφει η Μαρία Κομνηνού στο σχετικό λήμμα «Ιδιωτική τηλεόραση». Προτού, ωστόσο, εμφανιστεί η δορυφορική τηλεόραση και κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτική, διαφορετικές διαστάσεις της ΕΡΤ αποδίδουν λήμματα, όπως «Σήριαλ» του Βαλούκου αλλά και «Σαπουνόπερα» του Βαμβακά – δύο φαινόμενα τα οποία τηλεγραφικά παρέχουν ενδείξεις για το σχετικό πρόγραμμα της κρατικής τηλεόρασης στη δεκαετία του 1980 με την πληθώρα κυρίως τηλεοπτικών σήριαλ και σειρών, αμερικανική προέλευσης ή ελληνικής παραγωγής και διαφορετικών ειδών. Οσο, δε, για τη σαπουνόπερα, είναι προφανής η σύνδεσή της τόσο με τη εποχή όσο και με το γυναικείο κοινό και τη μηχανική ταύτισή του με τις ίντριγκες της μικρής οθόνης.

harry_klyn

Εχθρός, ωστόσο, αμφότερων των παραπάνω οπτικοακουστικών επιλογών, θα αποτελέσει η ελληνική βιντεοπαραγωγή των ετών 1985-1990, την οποία ανιχνεύει στο λήμμα «Βίντεο» ο Στέλιος Κυμιωνής. Σ’ αυτό, περιγράφεται η διείσδυση ενός νέου διαρκούς καταναλωτικού αγαθού μέσα στην οικογενειακή εστία, γεγονός που προκάλεσε αρκετούς κλυδωνισμούς και ανακατατάξεις στην ελληνική ψυχαγωγία: αφενός μεν, η ψυχαγωγία μετατράπηκε μία νυκτί σε οικιακή φέροντας σοβαρά πλήγματα στον ασθμαίνοντα εμπορικό κινηματογράφο της εποχής και στην τηλεόραση. Αφετέρου δε, δημιούργησε ένα δαιδαλώδες δίκτυο παραγωγής και διανομής, στο οποίο αξιοποιήθηκε καλλιτεχνικό δυναμικό παλαιότερων εποχών σε συνδυασμό με τη νέα γενιά που μόλις τότε έκανε τα βήματά της, ενώ στις βιντεο-αφηγήσεις προβλήθηκε το μέσο πολιτισμικό κεφάλαιο που αντικατόπτριζε την ανελικτική δυναμική των «Μικρομεσαίων» – σε μία εποχή, μάλιστα, που οι «Θερινοί κινηματογράφοι» (ένα λήμμα γραμμένο κι αυτό από τον Κυμιωνή) επιζούν ιδιαίτερα σε παραθαλάσσια θέρετρα μετουσίωναν τη μεταφορά της καταναλωτικής λογικής του άστεως στη λουτρόπολη για τα «μπάνια του λαού». Τέλος, ένα λήμμα που δεν θα μπορούσε να λείψει σε καμία περίπτωση από το λεξικό αφορά στον θεωρητικό, σκηνοθέτη και κριτικό του ελληνικού κινηματογράφου, τον Χρήστο Βακαλόπουλο, γραμμένο διεισδυτικά από τον Ηλία Κανέλλη.

fanela_9

Οι επιμελητές του συλλογικού τόμου «Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80», οι οποίοι επανεξέδωσαν το λεξικό στην πρώτη μορφή του χωρίς καμιά αλλαγή, καταφέρνουν να συμφιλιώσουν στον τόμο τους τις κυρίαρχες αντιθετικές τάσεις της οπτικοακουστικής αρένας μέσα στην ίδια δεκαετία. Παρ’ όλη τη σύντομη έκταση των λημμάτων, οι συγγραφείς αναπτύσσουν με συνέπεια και ενάργεια κάθε ένα από τα σχετικά φαινόμενα της εποχής: το πολιτικό κινηματογραφικό φορτίο, την τηλεοπτική συναισθηματική πασαρέλα και την επίπλαστη λαμπρότητα του βίντεο, ενώ δεν παραλείπουν να μιλήσουν για μεγάλους σκηνοθέτες και ταινίες της περιόδου – ίσως, το όνομα του Βασίλη Βαφέα θα έπρεπε να περιλαμβάνεται, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 υπήρξε ένας από τους αποκλειστικούς σχολιαστές του ελληνικού εργασιακού και κοινωνικού παραλογισμού της πρωτεύουσας. Ενδεχομένως, ίσως ήταν απαραίτητη και η προσθήκη ενός γενικότερου πορτραίτου της πορείας του ΝΕΚ του ’70 και τον μετασχηματισμό του σε εσωτερικές και ψυχολογικές αφηγήσεις στην επόμενη δεκαετία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συγκέντρωση των σημείων-κλειδιών του θεάματος του 1980 σε έναν τόμο (μην ξεχάσουμε και τα σχετικά εξαιρετικά λήμματα για τη θεατρική παραγωγή της Αγγελικής Πανταλέοντος) παρέχει στον αναγνώστη, ερευνητή ή φιλομαθή, μία πρώτη χαρτογράφηση του οπτικοακουστικού πεδίου της δεκαετίας του 1980.

Η Ορσαλία-Ελένη Κασσαβέτη είναι Δρ. Θεωρίας Κιν/φου και Πολιτισμικών Σπουδών – μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΑΠΘ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Η ελληνική βιντεοταινία (1985-1990). Ειδολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις» από τις εκδόσεις Ασίνη.

 Διαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα