Ακολούθησε το φως

Ο Βασίλης Τσαβδαρίδης, frontman των Dropeners, μιλάει για το τρίτο άλμπουμ της μπάντας, αλλά και για μία ανεξάρτητη συνεργασία
Δύο χρόνια μετά την πρώτη μας συνέντευξη στην πλατεία Καρύτση, ο Βασίλης Τσαβδαρίδης, frontman των Dropeners, κι εγώ συναντηθήκαμε στο ίδιο μέρος για να μιλήσουμε για το τρίτο τους στουντιακό άλμπουμ, αλλά και για μία συνεργασία εκτός του πλαισίου της μπάντας.

Οι Dropeners με το single “Lead Your Light” και το βίντεο κλιπ του έδωσαν στις 12 Φεβρουαρίου την πρώτη γεύση από τον ήχο και την αισθητική του LP “In the Middle” που κυκλοφόρησε ηλεκτρονικά στις 28 του ίδιου μήνα, σχεδόν πέντε χρόνια από την κυκλοφορία του LP “Drops of Memories” και τριάμισι από αυτή του EP “Silent Sound”. Η νέα τους δουλειά αποδεικνύει ότι έχουν ωριμάσει τόσο στιχουργικά, όσο και μουσικά, καθώς και ότι έχουν δουλέψει σκληρά για να παρουσιάσουν μια άρτια παραγωγή, χωρίς τη βοήθεια κάποιας δισκογραφικής εταιρείας. «Η παραγωγή είναι πολύ καλύτερη σ’ αυτό το δίσκο, επειδή ηχογραφήσαμε με τελείως διαφορετικό τρόπο από τις προηγούμενες φορές. Ηχογραφήσαμε πολλά φυσικά όργανα και λιγότερα digital. Είχαμε ένα session πνευστών, με τρόμπες, τρομπέτες, κόρνο και διάφορα άλλα πνευστά. Επιπλέον, χρησιμοποιήσαμε πολλές φορές την ακουστική που μας έδιναν συγκεκριμένοι χώροι. Για παράδειγμα, τα ντραμς ηχογραφήθηκαν σε μια τεράστια αποθήκη και πήραμε τον φυσικό ήχο της ακουστικής του χώρου. Κάτι ανάλογο έγινε και για τις κιθάρες και τα υπόλοιπα όργανα. Ουσιαστικά, χρειαστήκαμε ενάμιση χρόνο για τη σύνθεση και την ηχογράφησή του. Δεν άργησε η κυκλοφορία του, αν σκεφτείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε. Μετά τον σεισμό στη Φεράρα, αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τρεις φορές στούντιο. Δισκογραφική δεν υπάρχει. Η παραγωγή του άλμπουμ είναι δική μας, αλλά η προώθηση γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία “Costello’s booking & management”».

Ο δίσκος αποτελείται από δέκα τραγούδια, τα οποία έχουν ως κοινό παρανομαστή τον προβληματισμό πάνω στον δυτικό τρόπο ζωής. «Το όνομα του δίσκου βγήκε από το τελευταίο τραγούδι του, στο οποίο υπάρχει η φράση “In the middle of a western dream there is a light that comes from the East”. Είμαστε στη μέση ενός δυτικού ονείρου. Ουσιαστικά, αυτός ο δίσκος δείχνει την εύθραυστη πλευρά του δυτικού ονείρου. Μιλάει για προβλήματα στον δυτικό τρόπο ζωής. Κυρίως με το τελευταίο κομμάτι θέλει να ενώσει τον δυτικό και τον ανατολικό τρόπο ζωής. Δεν θα ήθελα να διαχωρίσω την Ανατολή από τη Δύση. Ο δίσκος δεν δίνει κάποια λύση, αλλά είναι ένας τρόπος σκέψης».

dropeners2

Η μουσική που ντύνει τους στίχους του Βασίλη διαφέρει από αυτή των προηγούμενων δίσκων της μπάντας. «Το γεγονός ότι έχουν έρθει δύο νέα μέλη στην μπάντα -ο Francesco Mari και ο Enrico Scavo στη θέση του Daniele και του Davide Piovan, αντίστοιχα- συνεπάγεται αλλαγή στο ήχο. Έτσι κι αλλιώς, από την αρχή ήταν στη λογική της μπάντας και αυτού του project να αλλάζουν τα CD μεταξύ τους, να μην καθόμαστε στο ίδιο ύφος και να δοκιμάζουμε πράγματα. Ο δίσκος δεν είναι δύσκολος ως άκουσμα. Πιστεύω ότι έχει ποικιλία στη σύνθεση. Τα κομμάτια ή είναι ηλεκτρονικά ή δεν είναι. Τρία κομμάτια είναι κατά το 80% ηλεκτρονικά. Τα υπόλοιπα είναι κατά 90% ακουστικά και ηλεκτρικά. Έχουμε βάλει πολλά καινούργια όργανα μέσα και το αποτέλεσμα είναι πολύ ωραίο. Στα δύο προηγούμενα CD οι ατμόσφαιρες χαρακτηρίζονταν πολύ από έγχορδα. Τώρα, τη θέση τους έχουν πάρει τα πνευστά και ήχοι από συνθεσάιζερ, οι οποίοι είναι πιο μεταλλικοί. Άρα ο ήχος στο σύνολό του είναι λίγο πιο μεταλλικός». Η τετραμελής μπάντα από τη Φεράρα της Ιταλίας με τον Βασίλη Τσαβδαρίδη στο τραγούδι, την κιθάρα, το συνθεσάιζερ και στο programming, τον Francesco Mari στην κιθάρα, τα κρουστά, την τρομπέτα και στο θέρεμιν, τον Enrico Scavo στο μπάσο και τον Francesco Corso στα ντραμς σχεδιάζει να φτιάξει τον ήχο του πρώτου της δίσκου “Drops of Memories”, αλλά προηγείται η κυκλοφορία του “In the Middle” σε CD γύρω στα τέλη Μαρτίου.

Παρά το γεγονός ότι τα παραπάνω απαιτούν πολύ χρόνο και ενέργεια, ο Βασίλης δεν περιορίζεται σε αυτά. «Πρόσφατα, συνεργάστηκα με τον Γιάννη Παπαϊωάννου και τον Δημήτρη Μητρόπουλο για το project τους POP22WATT. Πιο συγκεκριμένα, έκανα φωνητικά στο τραγούδι “Athena”, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο EP τους “Pop Grey Ophelia Juice” που θα κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους μήνες».Διαβάστε το τελευταίο τεύχος

Metropolis Ιούλιος 2016

M appΣελίδα του app →

m.app
  • Κατεβάστε το app
  • App Store
  • Google Play
  • Windows Phone Store

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία άρθρα